Aurelia este din Mediaş şi a aflat că are cancer în luna ianuarie, în urma unor controale de rutină. A suferit deja o operaţie, iar acum urmează un tratament cu citostatice. Pacienta e convinsă că o stare psihică pozitivă contează foarte mult în lupta cu cancerul. "Gândirea pozitivă şi ajutorul psihic, să te încurajeze", a precizat femeia.
"E clar că pacientul îşi petrece foarte mult timp la spital sau cu gândul la boala pe care o are, la faptul că trebuie să revină la acele intervale de timp fixate. Latura psihologică, mai ales la această boală, este extrem de importantă", a precizat Adrian Udrea, medic oncolog.
Anxietatea şi oboseala bolnavilor de cancer ar putea fi însă uşor combătute cu şedinţe de hipnoză controlată. Acesta este rezultatul studiului făcut de psihologii clujeni şi americani, pe un eşantion de 200 de pacienţi, de la o clinică din New York. Rezultatele au arătat că doar 15 minute de hipnoză pot să schimbe total starea de spirit a bolnavilor.
"Hipnoza este o componentă de imaginerie dirijată, prin care încercăm să rupem legătura subiectului cu mediul înconjurător, pentru a deveni mai relaxat şi mai sugestibil. Au reuşit să reducă senzaţia de slăbiciune musculară, cu un procent semnificativ din punct de vedere clinic, crescând calitatea vieţii", a explicat Daniel David, directorul Institutului de Psihoterapie al UBB.
Acestea nu sunt însă singurele avantaje ale utilizării hipnozei în tratarea pacienţilor cu cancer.
"Utilizarea hipnozei duce practic la o scădere a costurilor serviciilor medicale cu aproximativ 700 de dolari pentru fiecare pacient. Utilizând hipnoza, pacienţii au mai puţină anxietate preoperatorie, au o evoluţie postoperatorie mult mai bună. Stă mai puţin în spital şi având o senzaţie mai mică de durere, se folosesc mai puţine medicamente", a mai spus Daniel David.
Studiul a fost derulat în Statele Unite în perioada 2006-2011. Acum, metoda este utilizată la o clinică din New York, iar psihologii clujeni speră să aplice terapia şi la noi în ţară.