Primele nereguli la blocurile ANL din localitatea Viişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, au apărut la niciun an de la inaugurarea lor, în 2003. Atunci beciurile locatarilor au fost inundate. Ţevile s-au spart, apa s-a infiltrat în pereţi, iar de la un an la altul, lucrurile s-au tot înrăutăţit.
Acestea nu sunt singurele probleme semnalate de locatari în cartierul ANL din Viişoara.
"Parcare nu, geamuri sparte, tencuială căzută de pe bloc", a enumerat un locatar. "Nu sunt izolate blocurile, iarna este pierdere mare de căldură, costuri mai mari la încălzire...", a completat o locatară.
"Structură, stâlpi de beton şi s-a umplut cu BCA, fundaţia a fost făcută cum a fost făcută, mai crapă pereţii, mai cedau fundaţiile", a precizat Simion Danciu, administrator al blocurilor ANL din Viişoara.
Reprezentanţii primăriei promit că vor include blocurile într-un program de reabilitare termică, ocazie cu care vor fi refăcute şi faţadele.
"Eu cred că în Viişoara nu stau să cadă pereţii, cred că există unele probleme la faţadă, ceea ce este cu totul altceva, adică nu implică structura de rezistenţă şi nu presupune niciun pericol pentru locatari. Faţada, într-adevăr, ar trebui refăcută, noi vom face demersurile necesare, încât să realizăm acolo o izolaţie termică", a declarat Mihai Ruşti, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Bistriţa.
În urmă cu 9 ani, în zona Subcetate din Bistriţa a început construcţia unor noi blocuri ANL, care nu au fost încă finalizate. Firma care a câştigat licitaţia pentru construirea lor a intrat în insolvenţă.
În municipiul Bistriţa, au fost până acum date în folosinţă 700 de apartamente şi garsoniere ANL.