Cei mai mulţi dintre dintre concurenţii turnirului de lupte medievale au deja experienţa competiţiei de anul trecut. Lupta a fost aşadar strânsă, iar cavalerii au trebui să-şi demonstreze atât curajul, cât şi priceperea în mânuirea armelor.
"S-a luptat la punctaj, punctajul se face cu arma. De la cap până la genunchi, orice porţiune cu sabia se punctează", a precizat arbitrul Ovidiu Leş.
Concurenţii s-au antrenat luni în şir pentru competiţia de la Cluj-Napoca. Şi pentru că pasiunea pentru luptele medievale este mare, aceştia au investit sute de euro pentru a reproduce cât mai bine armurile şi armele cavalerilor medievali.
"Un gambeson, practic o haină mai grosă, peste el, o cămaşă de zale", şi-a descris costumul Sebastian Drăguşin, unul dintre concurenţi.
"Practic, noi reprezentăm străjerii cetăţii Bistriţa, reprezenatăm secolul XV, zona Bistriţei, a mercenarilor saşi. O spadă de o mână, o mână şi jumătate, cântăreşte 1,3 kg", a explicat Ovidiu Raţiu, un alt concurent.
"Sunt reproduceri fidele, după surse, încercăm oricum să ne documentăm cât mai bine. Mulţi dintre noi suntem chiar în breasla istoriei şi a arheologiei. Sursele ne sunt la îndemână. În rest, efort din partea noastră. Începem să câştigăm tot mai mult public, facem oricum toate demersurile necesare pentru implementarea sportului HMB şi în România", a declarat un alt participant.
Pe lângă luptele cu săbii şi topoare, concurenţii s-au întrecu şi la proba de tir cu arcul.