O firmă de avocatură britanică având o politică neobişnuită în ceea ce priveşte voluntariatul. Aşa poate fi descrisă compania ai cărei parteneri îşi aduc în fiecare an cei mai proaspeţi angajaţi pe şantierele Habitat pentru Umanitate din România. Timp de şapte zile, aceştia muncesc ca voluntari la ridicarea de case pentru familiile nevoiaşe din Cluj.
"Venim în fiecare an cu proaspeţii angajaţi, noii avocaţi ai firmei, aproximativ 30 în fiecare an. E un mod fantastic prin care îi familiarizăm cu politica firmei, prin care se cunosc între ei, cu toate că provin de la birouri din toată Anglia. Tinerii se concentrează întotdeauna pe strângerea de fonduri şi de aceea consider că e o oportunitate pentru proaspeţii angajaţi să vină şi să contribuie cu mâinile şi nu doar să facă ceva distractiv", a explicat Aster Crawshaw, partener.
Natalie Montezuma a terminat cursurile Universităţii din York în urmă cu câteva săptămâni şi mărturiseşte că este pentru prima dată când ia parte la un astfel de proiect.
"E destul de greu, dar simţi că rămâi cu atât de multe după această experienţă şi e plăcut să ajuţi pe cineva , aşa că uiţi că e multă muncă. În Anglia există deja o cultură în ceea ce priveşte ajutarea oamenilor", a afirmat aceasta.
Nici Jacob Bennet, care va lucra la biroul din Manchester al casei de avocatură, nu are mai multă experienţă pe şantier, însă pentru el, munca de voluntar e foarte importantă.
"Sunt începător şi e prima dată când fac aşa ceva şi e foarte interesant, dar nu am nicio experienţă anterioară pe şantier", a spus avocatul.
Echipa de voluntari construieşte acum un duplex de locuinţe pe care îl va aduce cât mai aproape de finalizare, până la finalul săptămânii. Într-una dintre locuinţele construite va locui Veronica Pop, de 30 de ani, alături de fiul ei, pe care îl creşte singură.
"Nu puteam să economisesc, poate în 20 de ani să am banii ăştia, să îmi construiesc o casă şi în momentul de faţă locuiesc cu părinţii, bunica mea, nepotul. Suntem foarte multe persoane în 70 de metri pătraţi, deci suntem 8", spune femeia.
Organizaţia non-profit a ajutat deja mai mult de 500 de familii din judeţul Cluj, oferindu-le un acoperiş deasupra capului şi condiţii decente de trai. Multe dintre aceste case au fost construite chiar de avocaţii britanici.
Habitat pentru Umanitate a construit în toată lumea peste 600.000 de locuinţe pentru familiile sărace.