Cabinetele medicilor de familie sunt pline de pacienţi, care prezintă simptomele unei viroze respiratorii. Majoritatea sunt copii.
Pentru a preveni un val de răceli, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj au trimis tuturor cabinetelor medicale din judeţ o listă cu măsuri de prevenţie.
"E de dorit a nu folosi antibioticele dacă suntem răciţi cum spunem noi, e bine să mergem la medic, medicul să ne stabilească un diagnostic şi o terapie adecvată. E de dorit spălatul pe mâini să fie cu rigurozitate aplicat ori de câte ori strănutăm. E bine să folosim batista după ce strănutăm. Bine ar fi să facem deplasări pe jos, să evităm aglomeraţia tocmai în ideea de a evita sursele şi receptorii", recomandă Mihai Moisescu, director adjunct DSP Cluj.
"Avem obligaţia să facem mai multe vizite la domiciliu decât cele prevăzute în contractul cu Casa de Asigurări, tocmai pentru a preveni apariţia şi răspândirea infecţiilor grave în special, cum ar fi gripa", spune Sanda Nemeș, medic de familie.
În cursul săptămânii trecute, în judeţul Cluj au fost înregistrate aproape 2.700 de cazuri de viroze respiratorii şi alte 350 de pneumonii.