Alina Ţiclea este asistentă medicală de mai bine de 10 ani, iar în octombrie anul trecut s-a hotârăt să-şi facă dosarul pentru a lucra în Marea Britanie. Atunci au apărut şi primele probleme.
"Am primit răspuns de la ei că, conform planului de învăţământ, în raport cu orele de teorie pe care le-am făcut, trebuia ca raportul de ore de practică să fie aceleaşi şi am întâmpinat dificultăţi la geriatrie. Deci am făcut geriatrie, dar nu am făcut practică", a precizat asistenta medicală.
În aceeaşi situaţie sunt majoritatea celor 80.000 de asistenţi medicali generalişti din ţară, care au absolvit înainte de anul 2007.
"Până în anul 2007, formarea în România nu a ţinut cont de această cerinţă şi este vorba despre aproximativ 59.000 de diplome de şcoală postliceală şi aproape 1.000 de diplome de studii superioare", a declarat Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali din România.
Pentru echivalarea studiilor, asistenţii medicali vor putea, din toamnă, să îşi completeze timp de doi ani pregătirea, în cadrul unor cursuri organizate la şcolile postliceale de stat.
"Ca şi număr de ore, ele vor fi în funcţie de anul absolvirii. Cei care au terminat înainte de anii '90 vor avea un număr mai mare de ore de făcut, cei care au terminat după '90, un număr mai mic de ore de curs, atât teorie, cât şi practică", a precizat Crin Marcean, directorul Şcolii Postliceale Sanitare Fundeni din Bucureşti.
"Se modifică directiva europeană printr-un program de revalorizare, care va demara în toamnă. Acum suntem la sesiuni de formare a formatorilor. La rândul lor, din toamnă vor începe să formeze cadrele didactice şi cei care doresc, să se angajeze pe piaţa muncii", a spus Dragoş Cosma, inspector general al Ministerului Educaţiei.
Numai din judeţul Cluj, în ultimii trei ani au plecat la muncă în străinătate aproape 1.400 de asistenţi.