Kit-ul care poate salva mai multe vieţi simultan a fost conceput după uraganul Katrina, când numărul victimelor a fost impresionant. Americanii s-au gândit că acest kit, cu 18 paturi, înlocuieşte practic tot atâtea ambulanţe. El este uşor de transportat, pentru că se împachetează doar într-o ladă, este uşor de asamblat, pentru că cele 18 tărgi se montează în mai puţin de 20 de minute şi se poate folosi în caz de dezastre. În plus, e din oţel, deci rezistent şi poate fi curăţat uşor.
"Se poate transporta întreaga ambulanţă, în acest caz 18 ambulanţe, într-o singură cutie, este foarte-foarte eficient. În SUA unde avem uragane, ne mişcăm într-o singură direcţie şi avem posibilitatea să evacuăm un spital în câmp, împachetăm kitul, îl punem într-un elicopter sau avion şi îl scăpăm de trafic şi evacuăm din nou", a explicat Randy Sakowitz, donator.
Autorităţile române se gândesc să cumpere astfel de sisteme şi în alte judeţe din ţară.
"Poate chiar luăm în analiză că ar fi necesar să avem astfel de sisteme în stoc, să putem să intervenim şi să evacuăm rapid zone care ar trebui să fie evacuate în caz de un pericol, de o urgenţă, de orice care poate să ne impună o evacuare în masă, mai ales a unor azile de bătrâni sau a unor spitale", a precizat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne.
Un astfel de echipament costă aproximativ 25.000 de dolari. Pentru gestul său mărinimos, americanul a fost răsplătit de pompierii mureşeni.