În Moara de Pădure, un sat din zona de munte a judeţului Cluj, cei 100 de alegători votează în casa Paraschivei Irimia. O cabină a fost instalată într-una din camerele locuinţei.
"Am scos două canapele afară. De joi au venit, au adus urna, am pus steagurile şi cam atât", a relatat o rudă a proprietarei.
Nu este prima dată când, de alegeri, casa Paraschivei Irimia devine secţie de vot. Până în 2012, localnicii erau nevoiţi să străbată kilometri întregi până la cea mai apropiată secţie, aflată în comuna Băişoara.
"Locuinţa doamnei Paraschiva se află în centrul satului, lumea îi mai aproape să vină la secţie, condiţii corespunzătoare, camera corespunde unei secţii de votare", a afirmat Vasile Roşca, preşedintele secţiei de votare.
"Sunt oamenii bătrâni, în vârstă, cărora le e mai uşor să ajungă aici decât pe dealuri sau ştiu eu unde", a spus un localnic.
"E mai aproape... să mergi până în Băişoara, sunt 7 kilometri", a afirmat altul.
"În zonele de munte se improvizează, important e să meargă lumea la vot", a concluzionat un alegător.
Pentru că îşi pune locuinţa la dispoziţia alegătorilor, proprietara primeşte 300 de lei.
În Alba Iulia, oamenii au fost aşteptaţi la vot într-un cinematograf neîncălzit. Ca nu îngheţe de frig, membrii comisiei şi-au montat două aeroterme.
"Am înţeles că faţă de altă dată este mult mai bine. Condiţiile sunt propice pentru ora aceasta, să vedem după câteva ore de stat aici dacă va fi bine, dar eu sper să fie bine", a spus Lucia Buda, preşedintele secţiei de vot.
O altă secţie a fost amenajată la stadionul Cetate din oraş. Aici au fost arondaţi aproape 1.500 de alegători.
"Sper ca toţi care merg la vot să înţeleagă că avem un rol extraordinar de important noi, care votăm pentru alegerea celui mai potrivit om", a afirmat un alegător.
În judeţul Cluj au fost deschise peste 600 de secţii de vot, iar în Alba, aproape 450.