Oamenii s-au adunat în faţa spitalului şi, înarmaţi cu pancarte şi steaguri, au plecat în marş pe străzile oraşului până în faţa primăriei. Angajaţii spun că din anul 2010 nu au mai primit tichetele de masă, iar din 2013, le-au fost tăiate sporurile, iar salariile le-au fost reduse.
"Eu după 37 de ani de muncă câştig 1.200 lei. Am fost nevoită, o spun cu ruşine şi regret sau cu mândrie, am fost nevoită să plec 3 luni în Germania să îngrijesc persoane în vârstă", a spus Ana Boncuţ, asistentă medicală.
"Un salariu de încadrare de 620 de lei... toate sporurile, spor de Terpie Intensivă, sâmbete şi duminici, ture de noapte... suntem plătite cu 7 lei pe tură de noapte. Am trei copii şi soţu' care nu lucrează din 2009", a afirmat Olimpia Popa, infirmieră la unitatea medicală din Câmpeni.
"Întrebarea mea către guvern şi către Ministerul Sănătăţii e: Ce o să facem cu pacienţii din Câmpeni, în condiţiile în care şi spitalul de la Baia de Arieş şi Spitalul de la Zlatna s-a închis....Probabil că o să trebuiască să cumpărăm ambulanţe să-i ducem la Cluj şi la Alba Iulia, că altă soluţie eu nu văd... deci an de an s-a tăiat finanţarea, în special la spitalele mici şi orăşeneşti", susţine Marius Sepi, vicepreşedintele Sanitas.
Spitalul din Câmpeni este cea mai mare unitate sanitară din Munţii Apuseni. Aici funcţionează 10 secţii cu 125 de paturi şi un serviciu de primire a urgenţelor. Banii proveniţi din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate şi cei alocaţi de Consiliul Local sunt insuficienţi.
"Această sumă nu ne acoperă în totalitate cheltuielile pe care le avem. Spre exemplu, cheltuielile de personal sunt stabilite de Consiliul de Administraţie şi nu pot depăşi 74% din totalul veniturilor noastre. Plăţile restante sunt desul de mari, sunt 216.409 lei", a precizat Valentin Mucea, managerul spitalului.
Unitatea medicală deserveşte aproximativ 50.000 de locuitori.
"Noi colectăm taxe şi impozite doar de la 7.000 de locuitori. De la 7.000 de locuitori, nu poţi să ţii un spital care deserveşte 50.000 de locuitori. Am făcut nenumărate adrese la minister să ne suplimenteze paturi finanţate, nu paturi fizice, că de-alea putem aduce noi şi ni s-a spus că trebuie să ne gândim la o restructurare, lucru cu care eu nu sunt de acord", a afirmat Călin Andreş, primarul localităţii Câmpeni.
Primarul le-a cerut şi celorlaţi primari din Munţii Apuseni să contribuie la finanţarea spitalului, dar demersul său a rămas fără ecou.