Clădirea este situată în centrul oraşului Abrud şi a primit denumirea de "Casa trădării", în urma evenimentelor petrecute în urmă cu peste două secole.
"În 24 decembrie 1874, în această clădire, se adunau câţiva oameni bogaţi din oraşul Abrud, împreună cu câţiva ţărani din zona Arada, locul de baştină a lui Horea, unde au stabilit detaliile prinderii celor 3 conducători. Pe 31 decembrie 1784, înlănţuiţi, venind dinspre Horia (n.r. o localitate din Apuseni) Horea şi Cloşca au fost ţinuţi prizonieri în lanţuri, în temniţele acestei clădiri", a precizat Nicoleta Golgoţ, profesor de istorie.
În prezent, clădirea se află într-o stare avansată de degradare. Pereţii şi tavanele stau să cadă, geamurile sunt sparte, iar o parte din cărămizi au fost furate.
"Importanţa ei este incomensurabilă. Din nefericire, această clădire nu şi găsesşte respectul cuvenit, dar nu numai clădirea, ci nici eroul, Horea, care a fost în această clădire, care şi-a dat viaţa pentru popor", a spus colonelul în rezeră Ioan Uţiu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Detunata Abrud.
"Am făcut anul trecut un proiect pentru centrul de informare turistică, dar finanţarea, în primă fază era până la 5% contribuţia administraţiei locale, dar apoi s-a schimbat în 50% şi era o sumă foarte mare pe care noi nu ne-am putut o permite, avem alte priorităţi momentan", a declarat Nicolae Simina, primarul localităţii Abrud.
"Nu excludem posibilitatea ca, pentru această zonă, să fie întocmite documentaţii de către specialişti, argumentate, care să propunem pe viitor fie includerea centrului istoric al Abrudului şi a respectivului imobil într o zonă protejată sau unele clădirei să fie propuse ca monumente istorice", a precizat Matei Drâmbărean, director executiv al Direcţiei pentru Cultură Alba.
Pentru renovarea clădirii şi transformarea acesteia într-un centru de informare turistică este nevoie de aproximativ 100.000 de lei.