Examenul a constat în comentarea unui text la prima vedere și exprimarea unei opinii cu privire la un subiect.
"Se dau calificative. Ei pot obține în urma acestei probe calificativul de utilizator mediu, experimentat sau avansat. Elevul îşi alege un bilet din cele care au fost trimise și își elaborează răspunsul", a explicat Mirela Budișan, șeful unei comisii de evaluare.
Cum calificativul nu contează pentru media finală la Bacalaureat, absolvenții au venit relaxați, cu gândul mai degrabă la probele scrise care încep peste două săptămâni.
"Un text științific și a fost ok. M-am descurcat", a afirmat o candidată.
"Am avut un jurnal, un fragment dintr-un jurnal. A fost ok. Nimic extraordinar de greu. A fost în regulă", a spus un elev.
"Proba mi s-a părut relativ accesibilă. Am avut un text. Informațiile erau legate de tehnologia modernă, în sensul în care literatura se poate scrie și prin intermediul tehnologiei", a explicat o elevă.
"Avem 4960 înscriși. Dintre aceștia, 550 sunt absolvenți din anii trecuți, iar diferența sunt din 2015. Timp de 2 săptămâni vor fi aceste probe la limba străină, limba maternă, competențele digitale, urmând ca după aceea să aibă loc cele trei probe scrise la începutul lui iulie și apoi rezultatele care vor bucura pe unii și vor întrista pe alții", a afirmat Valentin Cuibus, şeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Primele rezultate ale Bacalaureatului vor fi afișate în 6 iulie.