Principala problemă dezbătută a fost că la nivel național există în continuare proiecte de energie verde care sunt blocate din cauza legislației în domeniu. Legea din 2008 referitoare la acordarea de certificate verzi s-a modificat în ultimii ani de prea multe ori, astfel că producătorii de energie regenerabilă primesc din ce în ce mai puține certificate cu care să își poată acoperi costurile.
" Cea mai mare problemă în acest moment a sectorului este caracterul imprevizibil al legislaţiei regulile jocului se schimbă pe parcursul acestuia şi toate aceste reglementări au caracter retroactiv ", susţine Ludwig Jurgen - director unei companii de consultanţă.
Producătorii de energie regenerabilă primesc subvenții sub formă de certificate verzi, pe care le plătesc toți consumatorii, inclusiv cei casnici și care apar separat în factura lunară la electricitate. Măsurile luate în fiecare an îi nemulțumesc pe producători.
" E vorba de faptul că s-a umblat la valoarea certificatului verde, la numărul de certificate verzi pe care le aveai. S-a umblat la tot felul de tertipuri care te făcea să primeşti mai puţin certificate verzi decât ţi s-au promis. Acesta este şi motivul pentru care vor începe şi procese ale investitorilor străini la la Washington Exceed ", este de părere Ionel David - preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.
În prezent sunt foarte puțini cumpărători de certificate verzi, față de cât de mare este oferta.
" Avem foarte multe oferte de vânzare şi pe piaţa contractelor bilaterale şi pe piaţa centralizată. Acum pe piaţa centralizată pot să vă spun că sunt peste 100 de oferte de tranzacţionare, chiar mai mulţi. În schimb ofertele de cumpărare s-au redus din ce în ce mai mult, am ajuns într-o sesiune să avem doar patru cumpărători ", afirmă Gherghina Vlădescu - expert OPCOM.
Și în Brașov există proiecte de energie verde care au fost abandonate, iar cel mai mare astfel de proiect are o valoare investiţională de 20 de milioane de euro. Pentru că în județul nostru cele mai bune proiecte ar fi cele de biomasă sau biogaz.
" Judeţul vostru Braşov, dacă vreţi, va avea un rol principal pentru că sunteţi un judeţ care se potriveşte perfect cu asta. Colaborăm foarte strâns cu Asociaţia producătorilor de paleţi. Toate deşeurile le putem transforma în paleţi: asta înseamnă locuri de muncă şi banii rămân în ţară ", spune Ilias Papageorgiadis - preşedintele ARBIO.
La nivel naţional producţia de energie electrică din resurse regenerabile reprezintă aproximativ 20% din totalul capacităţilor de producţie.