Damian Munteanu a muncit înainte de 1989 în fabrica de armament din oraş, dar nu şi-a închipuit niciodată că o zonă puternic industrializată cum era localitatea la vremea aceea, va ajunge să îşi exploateze potenţialul turistic. Acum este patron de pensiune.
" Era industrial, era şi mai poluat, era fabrica de hârtie care polua. Turiştii sunt încântaţi să îşi aducă aminte de bunici, de copilăria lor, vin şi intră în fermă ", povesteşte Damian Munteanu - proprietar pensiune.
Aici, tot ce se pune pe masă vine din gospodărie şi este 100% tradiţional.
" Aproape totul este pregătit aici. Sunt şi produse, cum este brânza în coajă de brad, achiziţionată d ela producătorii locali ", spune Radu Călinescu, un alt proprietar de pensiune.
Oamenii ştiu că titlul de destinaţie ecoturistică înseamnă şi valorificarea frumusţilor naturale, aşa că îşi duc zilnic oaspeţii în drumeţii la poalele Pietrei Craiului.
Parcul Naţional Piatra Craiului atrage anual peste 100.000 de turişti. Cei mai mulţi dintre ei sunt străini, vrăjiţi de farmecul tradiţiilor din partea locului.
" Eu nu mănânc de fel iaurt, din cauza problemelor pe care le am cu stomacul, dar aici, pentru că vacile se hrănesc cu iarbă sănătoasă, am putut să mănânc iaurt ", povesteşte o turistă din Germania.
" Fiica mea cea mare este pe jumătate româncă şi aşa am decis să venim aici să descoperim frumusţile ţării ", spune o altă turistă.
O altă atracţie turistică în Zăneşti este şi Parcul de Aventuri. Localnicii si autorităţile ştiu cât de importantă este clasificarea Zărneştiului ca zonă ecoturistică.
" Dorinţa şi toată concentrarea către dezvoltarea oraşului este aceea către turism ", precizează Alexandru Igrişan - viceprimar Zărneşti.
Zonele care vor să devină destinaţii ecoturistice trebuie să indeplinească mai multe condiţii: autorităţile şi localnicii să contribuie la conservarea naturii, patronii de pensiuni să angajeze localnici pentru activităţile turistice, iar impactul dezvoltării turistice a zonei să nu afecteze mediul.