Flavius Sava a început să cunoască voluntariatul încă de la vârsta de 6 ani. Recunoaşte însă că adevăratele experienţe ca voluntar au venit în anii facultăţii. A ales să se implice în diverse acţiuni din pasiune şi acum îşi doreşte să împartă din experienţa sa de voluntar în România.
"Lumea ştie de voluntariat dar nu ştie ce înseamnă concret. A auzit... da, e ok, ajut pe cineva... dar nu ştie ce înseamnă, cum pot să ajut, la nivel faptic. Adică, teoria... Noi românii suntem buni la teorie, acolo cu practica ne mai încurcăm", spune Flavius Sava.
La Braşov, una din acţiunile de promovare a noţiunii de voluntariat s-a organizat în Parcul Tractorul, sub denumirea de Biblioteca Vie a Voluntarilor.
"Cărţile noastre din bibliotecă sunt voluntari cu poveşti extraordinare, care vor să împărtăşească cu ceilalţi experienţa lor minunată şi cât de simplu este să faci voluntariat", spune organizatorul Beatrice Manea.
La acţiune au participat şi voluntari din ţări precum Germania, Olanda sau Letonia.
"Comparat cu Germania aş spune că în România trebuie să ai mult mai multă creativitate ca să organizezi evenimente, să vii cu idei, pentru că sunt multe diferenţe. De exemplu, modul în care se finanţează proiectele, cum se utilizează logistica, iar asta e o experienţă interesantă pentru mine", spune Remi Almodt - voluntar german.
100 de comunităţi din 37 de judeţe ale ţării sunt implicate în Săptămâna Naţională a Voluntariatului. Evenimentul continuă la Braşov cu alte acţiuni similare, printre care şi o vânătoare de comori, organizată sâmbătă de Centrul pentru Voluntariat.
Reporter: Liviu Beju
Operator: Răzvan Rădache