Iubitorii muntelui au mult de muncă, așa că se apucă de treabă de la primele ore ale dimineții. Pregătiţi cu vopsea, pensule, mănuşi, perii şi şabloane, voluntarii marchează traseele pentru turişti
Deși refacerea marcajelor pare o joacă, voluntarii știu că de munca lor depind, uneori, viețile celor care străbat la pas cărările munților.
"E foarte important pentru turişti, mai ales pentru cei neexperimentaţi, care pot să se piardă", spune Alexandra Enescu - voluntar.
Chiar dacă este o activitate plăcută, marcarea traseelor montane nu este lipsită de peripeţii.
"Am avut o mică aventură, că a plouat foarte mult sâmbătă, o ploaie torenţială de durată mai mare. Izvorul, practic, şi-a mărit de zece ori debitul. Drumul era tot un izvor şi a trebuit să mergem prin apă până la tabără", a spus Teodor Cosma - preşedintele Asociaţiei Montane Carpaţi.
Chiar și așa, programul "Voluntar în Carpaţi" a atras zeci de iubitori ai muntelui dornici să se implice în refacerea traseelor montane din Carpați. Membrii Asociaţiei Montane Carpaţi au planuri mari pentru perioada următoare.
"E de fapt un vis de-al nostru mai vechi, să realizăm un traseu continuu pe Carpaţi, începând din Maramureş, până în Orşova, în aşa fel încât să poţi veni pe o potecă marcată continuu, de colo până colo", a precizat Florin Fratu - coordonator proiect "Voluntar în Carpaţi"
Acţiunea de săptămâna aceasta este a cincea din acest an. "Voluntar în Carpaţi" urmăreşte să refacă în total 250 de kilometri de trasee turistice în munţii Făgăraşului, Godeanu, Iezer-Păpuşa, Ciucaş, Vrancea şi Lotru. Oricine este liber să se alăture asociaţiei, ca voluntar, pentru acţiunile de remarcare a traseelor montane. Informaţii pot fi găiste pe site-ul Asociaţiei Montane Carpaţi.