Fiecare trusă medicală conţine suplimente nutritive, o periuţa şi pastă de dinţi, un recipient pentru apă şi o cutie în care elevii să îşi pună mâncarea de acasă. Primaria însă nu a verificat dacă vitaminele sunt destinate copiilor. Autorităţile sanitare s-au sesizat imediat.
"Produsele respective sunt pentru uzul adulţilor, sunt interzise copiilor, ele nu aveau ce căuta în pachetele care au fost date în prima zi de şcoală", a precizat Mihai Mohaci, subprefect de Braşov.
Majoritatea vitaminelor, suplimente alimentare şi ginseng, sunt destinate exclusiv adulţilor, iar acest lucru apare scris chiar şi pe cutiile în care erau ambalate.
"Sunt produse pe bază de calciu, pe care nu le putem administra copiilor, nejustificat. Calciul se administrează justificat, dacă ai nevoie de el sau dacă n-ai nevoie de el. Dacă n-ai nevoie de el nu administrezi calciu cu vitamina D, pentru că intervin procesului de creşetere", a declarat Magdalena Coman, director DSP Braşov.
Trusele medicale au ajuns deja în opt şcoli din oraş, iar ca să nu îi pună să aducă medicamentele de acasă, directorii şcolilor le-au scris părinţilor să consulte medicul de familie înainte să le administreze copiilor.
"Probabil că vor comunica învăţătoarelor care au în grijă acei copii să le transmită, prin carnetele de corespondenţă ale copiilor să le gestioneze în exclusivitate părinţii, cele care sunt contraindicate copiilor bineînţeles să nu ajungă în mâinile lor sau administrate copiilor", a declarat Ariana Bucur, inspector general ISJ Braşov.
Pe de altă parte, primăria riscă o amendă de 30.000 de lei pentru că a pus în pericol sănătatea copiilor, distribuind aceste vitamine fără să consulte instituţiile abilitate.
"Din punctul nostru de vedere, inclusiv existenţa unor tablete de acest gen, care puteau fi ingerate de copii în cantităţi mari, poate chiar toate tabletele, este un real pericol", a declarat Sorin Susanu, director CRPC Braşov.
"Acest pachet a fost adresat familiilor, deci aceşti copii de clasa zero nu au venit singuri la şcoală, în prima zi de şcoală. Pachetele nu au fost primite de către copii, ci au fost primite de către părinţii acestora", a precizat Adina Durbacă, viceprimar Braşov.
Produsele din trusa medicală au fost primite ca sponsorizare de către Primăria Braşov. Edilii au decis să le distribuie în şcoli ca să suplinească lipsa medicilor şcolari.