Bârlogul ursoaicei a fost descoperit chiar de localnicii din Băile Homorod. Oamenii nu au mai pomenit niciodată până acum ca o ursoaică să se stabilească în sat, chiar în apropierea caselor. Aceştia au anunţat autorităţile care au luat primele măsuri.
Specialiştii spun că animalul iese din bârlog cam de două-trei ori pe săptămână ca să bea apă şi să caute hrană. Cu toate avertizarile, sunt destui curioşi care vor să se apropie să fotografieze animalul care s-a adăpostit în sat.
"Mi-a zis prietenul meu să mergem să-l vedem. Eu i-am spus că nu avem ce vedea. Dar mai jos este un restaurant şi doamna de acolo ne-a zis că mai jos este un copac înalt şi de aici iese ursul să bea apă", a povestit o localnică.
Localnicii spun că aproape în fiecare an ursul le calcă grădinile, dar niciodată nu a atacat pe nimeni şi nici nu s-a stabilit în preajma caselor lor.
"Pericolul e când o să iasă puii, dar cred că până atunci pleacă şi ursoaica cu puii din cauza gălăgiei", susţine Elekes Jozsef - administratorul unui complex turistic.
Autorităţile spun că nu pot muta ursoiaca în altă parte, pentru că nu îi pot strica habitatul.
"Ordonanţa 57 a Guvernului, din 2007, interzice perturbarea în orice fel a habitatelor de reproducere a urşilor. Nu este oportună mutarea ursoaicei prin tranchilizare şi mutare în alt areal", a declarat Domokos Laszlo - directorul executiv al APM Harghita.
Specialiştii spun că animalul poate deveni agresiv dacă cineva îi invadează teritoriul. Aceştia spun că după ce puii vor creşte şi vor ieşi din bârlog vor muta forţat familia de urşi într-un alt loc mai izolat, în munte.
În pădurile din Harghita sunt în prezent peste 1.000 de exemplare de urşi.