Lazar Tibor are 78 de stupi pe care îi ţine în pădurile din Munţii Harghitei. Creşte albine de când se ştie, dar sezon mai slab ca anul acesta, omul nu îşi aminteşte să mai fi fost vreodată.
"Secreţiile de nectar se dezvoltă noaptea, florile produc noaptea, iar ziua albinele duc la stupi, iar în vara asta, acest lucru nu a fost posibil", spune Lazar Tibor - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Harghita.
Nu doar crescătorii au nevoie de miere ci şi albinele, care se pregătesc să hiberneze şi au nevoie de hrană pe cele aproape şase luni cât stau în stupi. Criza din acest an i-a determinat pe oameni să improvizeze.
Pentru că producţia de miere a fost slabă, albinele au primit pentru iarna care urmează zahăr de consum. Prelucrarea acestuia, însă, este foarte obositoare, astfel că la primăvară, numărul familiilor va fi cu mult mai mic. Iar fiecare familie a primit 15 kg de zahăr.
Nu departe de prisaca lui Lazar Tibor, Yolanda are 150 de stupi. Vremea capricioasă din acest an, care a dereglat atât bioritmul micilor lucrătoare cât şi pe cel al plantelor din care îşi iau nectarul, a făcut ca producţia de miere să fie cu mult mai mică şi la prisaca ei.
"Extragem o dată la rapiţă, o dată la salcâm sau de două ori, după aceea o dată la tei, la floarea soarelui de două ori şi polifloră, bineînţeles, de aici, ce se face din zona asta, o dată. Anul acesta doar o dată am murdărit centrifuga", a spus Yolanda Beizadea - crescător de albine.
Faţă de anii precedenţi, când din stupii tinuţi în prisacă recolta 20 de kilograme de miere, acum a scos 3 - 4 kilograme. Ca să poată supravieţui pe piaţă producătorii au fost nevoiţi să mărească preţul mierii.
"Preţul la noi este 23 de lei poliflora, 35 de lei salcâmul, dar am fost în Bucureşti, în Cluj, şi acolo am văzut şi 40 de lei kilogramul", a spus Bara Csilla, comerciant.
Specialiştii in apicultură apreciază că anul acesta producţia de miere a fost de şapte ori mai mică decât cea de anul trecut, iar până la sfârşitul sezonului preconizează o creştere continuă a preţurilor.