Liceul din Întorsura Buzăului nu a mai fost renovat de peste patru decenii. Autorităţile din oraş au fost nevoite să caute soluţii inventive ca să câştige proiectul de finanţare cu fonduri europene pentru reabilitarea şi modernizarea clădirii, dar şi pentru extinderea acesteia. Aşa s-au gândit să înfiinţeze uzina de colectare şi purificare a apelor pluviale.
"Ştiu că în Regiunea Centru am fost singura şcoală care a venit cu o asemenea idee şi a fost şi punctată deosebit de am câştigat un proiect de 2,4 milioane de euro. O idee deosebită, o investiţie de aproape 400.000 de euro în această uzină", a spus Leca Băncilă - primar Întorsura Buzăului.
Odată construită această uzină, consumul de apă ar trebui să fie cu mult redus, iar cheltuielile, de asemenea, diminuate. Apa este trecută de trei ori prin filtre, însă, fără a se folosi substanţe pentru purificarea ei, astfel că uzina este 100% ecologică.
De pe acoperiş, toată apa de ploaie, sau provenită în urma topirii zăpezii, cum se întţmplă acum, este preluată printr-un sistem de burlane şi colectată mai apoi în cele două bazine aflate în curtea liceului, la subsol. De aici, printr-un sistem special de conducte, ea ajunge la pompe, care o trimit mai departe, la instalaţiile din grupurile sanitare.
În plus, cei 50 de metri cubi de apă din rezervoarele uzinei pot fi de un real ajutor întregii comunităţi, în caz de incendii, secetă sau alte situaţii similare.
Pentru ca liceul să obţină cele 2 milioane de euro necesare pentru modernizare, o componentă importantă a reprezentat-o şi adaptarea spaţiilor şi permiterea accesului persoanelor cu dizabilităţi.