Szocs Jozsef povesteşte cu groază cum a văzut aseară doi urşi care se plimbau nestingheriţi prin curtea sa. Nu e prima oară când se întâmplă, mai ales că anul trecut urşii i-au omorât toate păsările, iar de atunci nu mai ţine niciun animal în curte. Ba mai mult, şi-a montat şi un gard înalt de aproape doi metri. Dar, în zadar.
"Azi noapte pe la ora două m-am trezit la un zgomot mare, când am ieşit, am văzut doi urşi. Erau în curtea mea", poveşte Szocs Jozsef.
Unii localnici şi-au împrejmuit curţile şi grădinile cu fire electrice, dar chiar şi aşa, urşii dau în continuare târcoale prin sat.
Îngrijoraţi sunt şi hotelierii care se tem pentru turişti. Mai ales că mulţi preferă să se plimbe seara prin staţiune.
"Noi am făcut o adresă către primăria oraşului Băile Tuşnad şi aşteptăm să se rezolve cât mai urgent", afirmă Ancuţa Pop - reprezentant hotel.
În pădurile din Harghita trăiesc între 900 şi 1.000 de urşi. Şi pentru că sunt atât de mulţi, se întâmplă des şi accidente. Ieri, un urs a fost lovit de un tren şi a murit pe loc.
"Aici este cel mai apropiat loc între munţii Bodoc şi munţii Harghitei şi aici în permanenţă, fiind şi zonă de pădure am avut probleme cu urşii", spune Albert Tibor - primarul din Tuşnad Băi
În doar câteva zile, la primărie au fost depuse opt plângeri de la oamenii din zonă. Astfel că în următoarea lună autorităţile vor lua primele măsuri.
"Noi am primit o derogare de la Ministerul Mediului pe care am solicitat-o ca să relocăm doi urşi de la Tuşnad, urşi problemă. Acum îi ţinem sub observaşie, monitorizăm situaţia şi când o să fie lucrurile clare o să fie capturaţi şi o sa fie duşi pe un alt fond de vânătoare mai îndepărtat", declară Both Attila - director APM Harghita
Şi în anii trecuţi urşii au provocat daune majore în satele din judeţul Harghita. De cele mai multe ori oamenii au cerut despăgubiri de la Ministerul Mediului, dar mulţi spun că banii primiţi nu acoperă pagubele făcute de sălbăticiuni.