Turiștii care au ca destinație stațiunile sau obiectivele turistice din județul Brașov și aleg trenul ca mijloc de transport, au mari șanse să piardă din timpul destinat vacanței pentru a căuta microbuze care să îi ducă acolo unde vor să ajungă. Și asta pentru că legăturile de cale ferată sunt inexistente în unele zone din județ.
Turiștii care ajung în Brașov și vor să viziteze zona Bran-Moieciu sau Viscri sunt nevoiți să ia taxiul din gară, să meargă într-o altă autogară de la marginea orașului și abia apoi să ia un microbuz care să îi ducă în stațiuni.
Cei care au cu adevărat nevoie de ajutor sunt turiștii străini, care pe lângă faptul că nu găsesc ușor un mijloc de transport, întâmpină probleme și cu informarea turistică.
"Vrem să vizităm Branul, faimosul castel al lui Dracula. Dacă ar fi o linie directă către Bran, ne-ar facilita mai mult situația ca turiști", spune un turist străin.
"Nu am găsit un ghid turistic sau prea multe informații. Se întâmplă ca multă lume să ajungă aici și să înceapă pur și simplu să caute prin oraș", spune alt turist străin.
Pentru a veni în întâmpinarea turiștilor CFR vrea să introducă în circulație autobuze proprii care să transporte oamenii din gări în stațiunile unde au nevoie.
"Transport feroviar nu eixstă, cel mai apropiat aeroport este la 150 de km, iar ponderea turștilor care ne vizitează și aleg să călătorească altfel decât cu mașina persoanlă", a spus Cristian Marin, proprietarul unei pensiuni în Bran.
Intenția CFR face parte din masterplanul de transport care deocamdată trebuie avizat de comisia europeană.
"O investiție apreciată în primă fază la vreo 13 milioane de euro însemnând achiziționarea a 28 de autocare care să deservescă publicul călător care dorește că continue călătorie cu acest mijloc de transport", spune Iosif Szentes, directorul general al CFR Călători
Cel mai repede, autobuzele pentru turiști vor fin introduse în circulație din anul 2018.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea