Turiştii străini nu sunt deloc pretenţioşi atunci când vine vorba de cazare. Acceptă imediat un pat curat într-un dormitor cu 6, 8 sau 12 locuri, pentru care nu plătesc mai mult de 12 euro pe noapte. Deşi nu îşi cunosc colegii de cameră, străinii se împrietenesc imediat, mai ales că de obicei se cazează aici pentru o perioadă mai lungă de timp. "Este foarte amuzant şi cunoşti foarte mulţi tineri, oameni alături de care merită să trăieşti", ne mărturiseşte Hannah, o turistă venită din Marea Britanie.
Turiştii străini, mai ales tinerii, aleg hostelurile pentru că aici se simt ca în cămin. Îşi prepară singuri mesele şi împart acelaşi spaţiu. "Nu e ca la hotel, stăm mai mulţi într-o cameră şi avem un singur duş, aşa că mulţi bat la uşă să ceară voie la baie. e amuzant", Sebastian - turist din Germania.
Chiar dacă hostelurile nu sunt unităţi de cazare cu mari pretenţii, turiştii au aici toate condiţiile: bucătărie în care îşi pot găti singuri mâncarea, baie şi o cameră de zi unde au la dispoziţie televizor, computer şi jocuri de tot felul.
La polul opus, românii sunt mult mai pretenţioşi când vine vorba de servicii. Ei caută doar luxul şi confortul atunci când îşi aleg vacanţa, fără să se gândească la banii pe care i-ar putea economisi dacă s-ar caza în locuri mai ieftine.
Hotelurile şi-au pregătit deja ofertele pentru finalul sezonului estival. Cu toate acestea, preţurile rămân cu mult mai mari decât într-un hostel. De exemplu, pentru o persoană, o cameră la un hotel de trei stele din centrul Braşovului, costă 177 de lei, iar o cameră dublă depăşeşte 200 de lei, cu mic dejun inclus.