Biserica Neagră, muntele Tâmpa, sau Poiana Brașov sunt printre obiectivele reprezentative pentru Brașov. Însă puțini știu că orașul are zeci de troițe cum nu se mai găsesc în alte zone din țară. Construite la locul de adunare al localnicilor din Scheii Brașovului, mai ales al junilor, troițele fac parte din istoria locului și spun poveștile oamenilor. Astfel că autoritățile vor crea trei trasee turistice care duc la aceste troițe.
Cea mai veche troiță din Brașov datează încă din 1292. Dar nu este în văzul lumii. Este situată în cimitirul din spatele unei biserici iar aceste trasee turistice au tocmai menirea de a face vizibile troițele încărcate de istorie.
Străinii care vin în Brașovul merg să viziteze obiectivele turistice mari, pentru că sunt cele mai promovate. Astfel că puțini au descoperit troițele din Schei. Istoria lor însă i-ar atrage și, spun ei, nu ar ezita să-și rezerve o zi din vacanță să le afle poveștile
"Ar fi foarte interesant, doar că depinzi de timp pentru că sunt multe de văzut", spune un turist străin.
Vor fi create trei trasee turistice, unde vor fi incluse 15 troițe din Scheii Brașovului, zona veche a orașului. Drumul va fi marcat în trei culori, iar traseele vor putea fi făcute pe jos, cu bicicleta și cu mașina. Fiecare troiță va fi marcată cu panouri speciale unde vor fi notate informații despre monumentele istorice.
"Deocamdată suntem în lucru cu tot ce înseamnă materiale de promovare. Undeva la mijlocul lunii octombrie începem să ieșim pe piață și cu panouri de informare turistică și cu materiale de promovare", spune Ramona Ganea - managerul proiectului.
Nici localnicii nu știu foarte multe despre troițele pe lângă care trec zi de zi. Astfel că specialiștii vor să le promoveze nu doar în rândul străinilor, ci și în școlile din oraș.
"Aceste cruci sunt simboluri ale permanenței românilor din Schei și sunt simboluri ale spiritualității ortodoxe de pe aceste meleaguri. Scheiul este singurul cartier, sau singura așezare din toate așezările românești care și-au păstrat troițele", spune Alexandru Stănescu - istoric.
Proiectul este implementat de Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Brașovului, în colaborare cu Consiliul Județan. Valoarea totală a proiectului este de peste 71.000 de lei.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae