Peste 30 de expozanţi şi-au etalat, în acest sfârşit de săptămână, sticlele cu cele mai alese vinuri. Atât producătorii autohtoni, cât şi importatorii, au încercat să-i convingă pe vizitatorii târgului că vinul lor merită degustat. Deşi au fost standuri cu vinuri italiene sau spaniole, cel mai mare succes l-au avut tot mărcile româneşti.
"Cred că vinul cel mai bun, pe care l-am degustat, este un vin fetească neagră, un vin specific românesc, pe care nu-l întâlnim niciunde dincolo", spune un vizitator.
Producătorii au ales să-şi prezinte sticlele la Braşov pentru că, spun ei, aici este polul turismului, iar turiştii sunt, pentru ei, un public ţintă. Tocmai de aceea ofertele de preţ au fost variate.
"Raportul calitate-preţ în general, este corect. Există vinuri raport calitate-preţ de 20 de euro, există vinuri raport calitate-preţ de 5 euro", afirmă Dan Moldovan, importator de vinuri italiene.
Potrivit somelierilor însă, preţul este doar o formalitate atunci când vine vorba despre un vin bun.
"Vinul pleacă dintr-o notă de prună proaspătă, prună care are învelişul încă verde. Deci zona de arome este, cumva, foarte complexă", spune Mircea Niculescu, producător de vinuri.
Nici consumatorii produselor bio nu au fost uitaţi la acest târg. Vinul certificat ecologic este cel care încearcă să se bată pe piaţă cu brandurile deja consacrate.
Aşadar, oferta de vinuri în România este una variată. Asta o spun chiar specialiştii, care sunt încrezători în ceea ce priveşte viitorul vinurilor româneşti, mai ales că încep, încet încet, să pătrundă şi pe pieţele din Europa.