Sistemul este format din zece camere de supraveghere. Trei din ele sunt montate pe DN1, la Predeal, trei pe DN1A, la Săcele și câte una pe DN73 - la Fundata, pe DN10 - la Teliu, DN13 - la Bunești și DN1 - la Ucea.
Sistemul este dotat cu un program care preia imagini de pe camerele de supraveghere și citește plăcuțele de înmatriculare ale tuturor vehiculelor care trec prin zonă. În acest fel, dispeceratul poate fi alertat automat, dacă prin zonă trece un vehicul dat în urmărire.
Pe baza înregistrărilor de pe camere, polițiștii pot afla când și pe unde a trecut prin judeţ un autoturism dat în urmărire. Costul total al sistemului este de 235 de mii de lei, bani plătiți integral de Consiliul Județean Brașov.
"Nu este vorba aici de un sistem de radare, este un sistem de supraveghere video gândit pentru intrările și ieșirile din județ, care să permită supravegherea video a tot ceea ce tranzitează județul", a declarat Claudiu Coman, vicepreşedinte CJ Brașov.
"Atunci când avem situații, incidente, situații operative, mă refer la accidente cu fugă sau infractori care au folosit în săvârșirea infracțiunii mijloc de transport, normal că putem să-l identificăm prin acest sistem", a declarat chestor Ioan Aron, inspector șef IPJ Brașov.
Cheltuielile de funcționare și întreținere pentru sistem - aproximativ trei mii de lei pe lună, pentru fiecare punct, sunt suportate de primăriile localităților în care s-au montat camere video.
"Să sperăm că depășim anumite probleme, și de furturi și de infracțiuni", a spus Nistor Radu Florea, primarul localităţii Săcele.
Informațiile obținute din exploatarea sistemului sunt supuse legislației datelor cu caracter personal.
Sistemul folosește proiectoare de raze infraroșii, astfel încât este eficient și noaptea.
Reporteri: Delia Pușcă, Claudiu Loghin
Operator: Alexandru Apetroae