În sate, oamenii s-au strâns pe malul râurilor pentru a sfinţi apa, aşa cum este obiceiul, însă, tradiţiile au început să-şi piardă din însemnătate. Dacă până anul trecut în Tohanul Vechi, de exemplu, preotul arunca în apă crucea, iar feciorii din sat săreau după ea, anul acesta s-a renunţat la acest obicei. Oamenii spun că este o cruce valoroasă, costă aproape 300 de euro şi riscă să o piardă în râu. Preotul însă, se plânge că nu a mai avut cine să ducă tradiţiile mai departe
"Nu au mai fost oameni care să sară după ea să o recupereze şi nu ne putem permite să lăsăm o cruce a Mântuitorului nostru Iisus Hristos să meargă pe apă", a spus Alexandru Prodea - preot.
Doar bătrânii satului mai încearcă să păstreze ceva din tradiţiile de Bobotează.
"Noi în loc să o azvârlim în apă, înmuiem crucea praporului. Am sfinţi apele, am băgat în apă crucea", a spus un tânăr din sat.
Oamenii au venit, totuşi, în număr mare la biserică ca să ia apă sfinţită, despre care tradiţia spune că trebuie să o bea timp de opt zile, pe stomacul gol. Asta a făcut şi Aurelia Prie, care s-a născut în Tohanul Vechi, dar acum locuieşte în Bucureşti. Nu s-a putut dezlipi de tradiţiile de aici, aşa că vine în fiecare an să participe la slujbele de sărbătoare.
"Aici au fost obiceiuri, nu mai ştiu eu exact, dar cred că s-au păstrat dintotdeauna, cel puţin cu ieşitul la râu", a spus Aurelia Prie, o localnică.
"Este cea mai simţită apă. Este ziua în care se sfinţesc toate apele şi este bună la tot", a spus o altă femeie din sat.
Şi în oraş oamenii au venit la biserică, iar preoţii s-au străduit să păstreze din tradiţiile de bobotează. Chiar dacă vremea de afară duce cu gândul la o zi de primăvară, la bisericuţa de lemn de la Academia Forţelor Aeriene, a fost adusă o cruce de gheaţă, din vârful munţilor, din zona Glăjerie, din Râşnov. Aceasta depăşeşte un metru înălţime, dar dacă temperaturile pozitive vor continua aceasta se va topi.