Din ce în ce mai mulţi fermieri aleg să îşi vândă produsele direct clienţilor, fără a mai apela la intermediari. Aşa se face că în toate piţele din oraş au apărut tonomate de la care braşovenii pot cumpăra lapte proaspăt, de cea mai bună calitate şi la un preţ care îl bate pe cel din magazine. Mai nou, şi producătorii de ouă au început să apeleze la această formă de comerţ.
Unul dintre cele patru tonomate din Piaţa Dacia este al Danei Pană. Femeia are o fermă de vaci la Rotbav si a a cumpărat aparatul acum câţiva ani, cu 5000 euro. Vinde zilnic peste o sută de litri de lapte cu trei lei litru, bani care îi rămân aproape toţi în mână. "Merită şi nu merită investiţia, dar nu avem altceva de ales. Dacă asta am ales să facem. odată ce avem văcuţele trebuie să ne vindem şi produsul" Dana Papuc - producător Rotbav
Elena Drăgoi, din Poiana Mărului, aduce zilnic 150-200 de litri de lapte proapăt muls de la animalele din gospodărie. Până să-şi cumpere aparatul, prefera să prelucreze laptele decât să îl dea pe un preţ de nimic procesatorilor. "" Il valorificam noi făceam brânză, mai aduceam şi la piaţă. Procesatorii plătesc foarte puţin, nu ne convine. Investiţiile sunt foarte mari la animale, ei dau puţin pe lapte, nu ne convenea" Elena Drăgoi - producător Poiana Mărului Afacerea este mult mai curata decât vânzarea laptelui din uşă în urşă. Aparatele din pieţe sunt aprobate de Direcţia sanitar veterinară, iar laptele se vinde în bidoane noi. "Recoltăm probe pe o frecvenţă stabilită de normele sanitar-veterinare din acele puncte volante de vânzare a laptelui, în aşa fel încât ne interesează numărul total de germeni, de celule somatice " Dorin Enache - director DSVSA Braşov Cumpărători sunt destui pentru că prețul la care se vinde laptele în piaţă este mult mai mic decât cel din magazine, iar calitatea este superioară. Mai nou, şi producătorii de ouă au ales acest tip de comerţ. Aparatul este dotat cu un sistem GPS care îi avertizează dacă s-a defectat sau dacă nu mai sunt ouă.