Pentru câteva zile, Feldioara şi-a recăpătat aerul de cetatea medievală. Domniţele şi cavalerii au invadat străzile comunei, iar întreaga suflare a fost încântată de acordurile muzicii de odinioară. Apărătorii cetăţii, călare pe cei mai frumoşi armăsari, au făcut spectacol în faţa mulţimii adunate să îi admire.
" Faţă de junii din Braşov nu m-am aşteptat, e prima dată când vin aici şi e foarte frumos, nu regret că am venit aici ", susţine un turist.
" E o tradiţie care se respectă şi e foarte frumos, revenim cumva la tradiţii ş să ne aducem aminte cum era înainte şi să vadă şi copiii ", spune un braşovan.
" Frumos, frumos, interesant. Pentru o zonă ca asta merită ", povesteşte un turist.
Cavalerii teutoni sunt serbaţi în fiecare an la Feldioara având în vedere că sunt întemeierorii cetăţii de aici.
" Acum 800 de ani, teutonii şi-au întemeiat căteva aşezări în Ţara Bârsei. Am încercat şi am şi reuşit să fac acest proiect european ca să reînviem tradiţiile care există şi care vor dăinui în continuare la Feldioara ", spune Sorin Taus - primarul comunei Feldioara.
Fortificaţia se află în prezent în lucrări de reconstrucţie, însă a fost deschisă publicului în acest sfârşit de săptămână.
" O schimbare se face în această cetate veche şi ne bucurăm că o să ne aducă aminte de vremurile care acum sunt apuse pentru unii ", este de părere un localnic.
Lucrările au început în luna martie 2013 şi ar trebui să dureze trei ani. Cetatea teutonilor, cum mai este denumită fortificaţia de aici, este cea mai veche din Ţara Bârsei şi a fost atestată documentar de la 1225.