În Piaţa Sfatului, tarabele sunt pline cu mărţisoare. Cele mai multe sunt confecţionate manual, din materiale care mai de care mai diverse.
"La stand avem mărţişoare de ceramică, mărţişoare făcute din lână şi mărţişoare din sticlă", Mihaela Leizeriuc - comerciant
Realizarea unor astfel de mărţişoare poate dura de la 10 minute până la două zile, în cazul celor făcute din ceramică. Şi tocmai pentru că oferta este variată, alegerea dificilă.
"Marţişoare drăguţe. Tradiţionale, atât cât se poate de tradiţionale la ce-am găsit aici", spune un client.
Şi la Centrul Cultural Reduta s-au găsit mărţişoare în acest weekend. Cele lucrate în punct de goblen, cu pastă polimerică sau mărţişoarele realizate prin tehnica origami, au fost în topul preferinţelor.
"Mărţişoare, bucheţele care se pot oferi celor dragi şi aranjamente pentru casă, care pot fi păstrate amintire pentru un timp mai lung, fiind din hârtie", Diana Alexandroaia, comerciant.
Vedetele târgului au fost însă sticluţele cu uleiuri esenţiale, cu efecte terapeutice. Mărţişorul afrodisiac cu ylang ylang, mărţişorul de protecţie cu ulei de tămâie sau mărţişorul aromat, poate fi un cadou inedit oferit ca simbol al primăverii. Preţurile unui astfel de mărţişor variază între 5 şi 15 lei.
"După ce le explicăm şi ce rol au şi cum se pot folosi, după ce vizitează tot târgul, vin înapoi şi la noi", Diana Câmpian - comerciant.
Valeria Neuvirt realizează mărţişoare din foi de porumb. Este o pasiune din familie şi participă de ani buni la târguri.
"Nu se realizează chiar greu, dar ele se lucrează umede, se lasă la uscat, sunt mai multe operaţiuni şi până la împachetat puţin durează", Valeria Neuvirt - comerciant.
Preţurile mărţişoarelor pornesc de la 3 lei, dar pot depăşi 100 de lei, în cazul bijuteriilor cu pietre semipreţioase şi perle. Târgul din Piața Sfatului este deschis până pe 3 martie.
Reporter: Mădălina Zamfir
Operator: Alexandru Apetroae