Mai întâi, comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a făcut cunoştinţă cu primul miel fătat în acet an în ferma fraţilor Căţean. S-a interesat apoi de speciile pe care le cresc şi problemele cu care se confruntă.
La vizită au participat şi jurnaliştii europeni specializaţi în agricultură. Ei au venit ca să afle cum se face agricultura tradiţională în ţara noastră. Vizita a fost una interactivă.
"Agricultura românească se va dezvolta foarte rapid, pentru merg pe puterea exemplului. Fermierii văd cum vecinul, dacă are un tractor foarte modern, îi creşte şi productivitatea", a spus Darragh McCullough - jurnalist Irish Independent.
"Am fost aici şi acum trei ani, nu chiar în acest loc dar oricum observ anumite schimbări, anumiţi paşi către o competitivitate, pentru că este foarte importat, tradiţia este importantă iar tradiţia te poate ajuta să fii competitiv", susţine Angelo Di Mambro - jurnalist Informatore Agrario.
De anul acesta, fermierii români vor putea beneficia de fonduri europene pentru agricultură şi de o piaţă comună unde să-şi comercializeze produsele. Vor trebui să rezolve însă, şi anumite probleme.
"Punerea în valoare la nivel calitativ a produselor agroalimentare româneşti. Aici mai este foarte mult de lucru pentru că dacă la nivel european avem mai mult de 1.000 de produse cu indicaţie georgrafică sau denumire de origine în România abia avem unul ", afirmă Dacian Cioloş - comisarul european pentru agricultură.
În zilele următoare jurnaliştii străini vor ajunge şi la Cluj, unde vor studia activitatea unui cluster, format pentru a veni în sprijinul fermierilor români.