În aprilie 2011 timpul s-a oprit pentru spitalul din Săcele, vechi de mai bine de jumătate de secol. Toate uşile au fost sigilate, iar pe poartă a fost pus lacăt. Spitalul deservea peste 30.000 de locuitori şi oferea mai bine de 70 de paturi. Primăria a obţinut în instanţă decizia de redeschidere a spitalului un an mai târziu. Paradoxal, acum nu îl mai poate deschide, din cauza formalităţilor legale. În plus, din momentul redeschiderii, autoritățile locale ar trebui să se ocupe de cheltuielile de întreţinere.
"Din momentul redeschiderii spitalului până la începerea decontărilor poate să treacă şi 2-3 luni, perioadă în care noi ar trebui să asigurăm toate cheltuielile de funcţionare ale spitalului", a spus Geczi Gellert - viceprimar municipiul Săcele.
Aşa se face că acum, aparate de milioane de euro zac nefolosite iar ca să ajungă la medic, oamenii trebuie să meargă până în Braşov.
"Este trist şi jalnic ca un municipiu aşa de mare să nu aibă spital propriu şi personal. Şi toată lumea trebuie să meargă la judeţ. Salvările sunt foarte prost organizate. Durează mult timp până apare salvarea", spune o localnică.
Clădirea spitalului a fost modernizată în 2007. Un milion şi jumătate de euro au fost investiţi aici, pentru ca acum, totul să se strice din cauză că nimeni nu mai administrează spaţiile interioare.
Pentru că spitalul se află într-o zonă vulnerabilă, la marginea municipiului, obiectivul trebuia păzit. Primăria nu are bani să contracteze serviciile unei firme de pază, aşa că Poliţia Locală a pus la dispoziţie câţiva oameni. Există, însă, o problemă: poliţia are prea puţini oameni.
"Rămâne oraşul fără echipaje. Ordinea şi disciplina în municipiu se menţine prin prezenţa efectivă a agenţilor pe stradă. Dar atâta vreme cât suntem prinşi acolo...", spune Romeo Ţăruş - şeful Poliţiei Locale Săcele.
Poliţia Locală Săcele are 30 de agenţi care asigură ordinea şi liniştea publică. Prea puţini, spun oamenii, pentru cei 30.700 de locuitori câţi are Săcelele.