La secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti lucrează doar un singur medic anestezist. Şi asta după ce un alt specialist a plecat la un spital privat. Cei mai indignaţi de această situaţie sunt părinţii care ajung cu copiii la spital
"Nu mi se pare bine să desfiinţeze pentru ca eu cu fetiţa am venit la urgenţă şi dacă nu era un anestezist aici ce făceam?", spune o mamă.
În lipsa celor 5 specialiştii care ar fi putut asigura serviciul de gardă, secţia ATI a fost închisă de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Prahova.
"Pentru asigurarea unei linii de gardă ar fi nevoie de minim cinci medici, în prezent spitalul având contract cu doi medici care să poată aprticipa la serviciul de gardă", spune dr. Dan Decebal - purtătorul de cuvânt al DSP Prahova.
Între timp managerii spitalului de pediatrie încearcă să găsească soluţii pentru a ieşi din această situaţie critică cu care nu s-au mai confruntat până acum.
"Am făcut o adresă către Ministerul Sănătăţii cerându-le şi permisiunea de-a ne continua activitatea cu garda discontinuă. Ne-au sfătuit să ne căutăm anestezişti", spune dr. Anca Miu - directorul medical al Spitalului de Pediatrie.
"Această lipsă de anestezişti este o lipsă generală. Sunt foarte puţini anestezişti din păcate ei sunt absorbiţi de sistemul privat", spune Iolanda Băzăvan - viceprimarul oraşului Ploieşti.
La Spitalul de Pediatrie din Ploieşti, ajung anual peste 27.000 de cazuri. În urmă cu o zi un copil de patru ani a fost transferat la Bucuresti pentru ca nu a putut fi tratat la nici un spital din Ploieşti. Protocolul semnat între Spitalul de Pediatrie şi Spitalul Judeţean prevede că la Unitatea de Primiri Urgenţă ajung numai copiii cu traumatisme craniene sau abdominale. Asta pentru că Spitalul Judeţean nu este pregătit să preia şi alte cazuri, în condiţiile în care este necesară aparatură specială în chirurgia pentru copii si nici saloane pentru micii pacienţi .
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea