2012 a fost ultimul an în care Spitalul Municipal din Făgăraş a funcţionat cu minimul necesar de patru medici anestezişti. Au plecat unul cât unul astfel că, în 2015, Aida Grapă a rămas singurul anestezist al spitalului. Asta presupune ore de muncă în plus şi soluţii de compromis.
"Dimineaţă am fost aici, la o anestezie, după aceea m-am dus dincolo, la Chirurgie şi au fost trei anestezii, am venit din nou la o cezariană, acum să merg să văd pacienţii care se vor opera mâine...Practic, programul meu ar fi de şapte ore pe zi, dra niciodată nu reuşesc să stau numai şapte ore pentru că sunt multe operaţii, pacienţii trebuiesc supravegheaţi şi postoperator", Aida Grapă, medic anestezist.
Spitalul are 11 medici, dintre care cinci chirurgi, care ar putea să opereze dar, în lipsa anestezistului sau atunci când doctoriţa este deja într-o operaţie, alte intervenţii sunt practic imposibile.
"Fiecare naştere are potenţial hemoragic, decesul matern prin hemoragie este pe primul loc în România, de aceea şi noi, şi pacientele suntem expuşi. Sunt cazuri în care ne temem că pacienta nu ajunge până la Braşov, forul nostru superior, unde i se poate acorda asistenţă medicală", Simona Vasiliu - medic primar Obstetrică şi Ginecologie.
"Colegii din Braşov sunt supăraţi pe noi, că de ce trimitem la Braşov, de ce mai facem gardă dacă tot nu avem medic anestezist. Subfinanţarea sistemului de stat presupune salarii foarte mici pentru medici şi din cauza asta nu putem să fim atraşi de un post într-un oraş mic unde, neavând linie de gardă, nu se poate trăi cu un salariu de bugetar", Simona Cerghit - medic primar Obstetrică şi Ginecologie.
Asta face ca, atunci când situaţia permite, pacienţii să fie trimişi la spitaul judeţean din Braşov.
"E foarte rău, bineînţeles, am asistat şi anul trecut. La ce? Aici, la Urgenţe, cum sunt trimişi copii cu mâini rupte, cu picioare, la Braşov. De ce? Că nu era medic", spune un localnic.
"Este o problemă destul de critică şi consider că ar trebui să se găsească o soluţie. Persoana, în momentul în care are o problemă de sănătate, ajunge să fie disperată", spune un localnic.
Din vara anului trecut, trei posturi de anestezist sunt scoase la concurs periodic de spital însă nimeni nu se bate pe ele.
"Probabil că tentaţiile, pentru tinerii specialişti, sunt mai mari în centrele universitare, în spitalele mari, de talie judeţeană. Sigur, grila de salarizare dintr-un spital municipal nu este grila dintr-un spital clinic universitar sau dintr-un spital judeţean de urgenţă", Liliana Beledescu, directorul Spitalului Municipal din Făgăraş.
Lipsa personalului medical nu este singura problema cu care se confruntă Spitalul Municipal Făgăraş. Aparatura învechită este un alt factor care face anevoios actul medical aici.
"Tot ceea ce vedeţi aici are o vechime de aproximativ 50 de ani, este sala de operaţii cezariene, de obstetrică", spune un medic.
Spitalul Municipal din Făgăraş deserveşte nu doar locuitorii oraşului ci toate celelalte localităţi din Ţara Făgăraşului. Are şase secţii şi alte câteva compartimente care însumează 273 de paturi.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu