Bastionul Ţesătorilor completează lista lungă a monumentelor istorice naţionalizate la mijlocul secolului trecut. Vremea şi anii şi-au lăsat adânc urmele pe zidurile sale, aşa că trebuie reabilitat cât mai repede.
"Originea oraşului Braşov are la bază, de fapt, istoria saşilor care au fost persecutaţi şi au plecat în Germania. E ruşinos pentru Braşov că nu au luat măsuri pentru renovarea acestui punct turistic", spune un braşovean.
"Dacă veţi merge afară, acolo totul este conservat... iar la noi? La noi, din păcate, prea puţin", spune alt braşovean.
Bastionul a apărut în Cartea Funciară ca proprietate a Comunităţii Săseşti din Braşov. În 1948 a fost dat însă în administrare Comitetului Judeţean al Partidului Muncitoresc Braşov, după 1989, Consiliu Judeţean, care nu a făcut aici decât reparaţii mărunte.
"Zugrăveli, ignifugări, iată, e o mare cantitate de lemn aici, el este ignifugat periodic, aşa cum cere, de fapt, legea, este tratat împotriva insectelor xilofage", Stelian Coşuleţ - şef de secţie la Muzeul de Istorie din Braşov.
"Grămezile de moloz căzute lângă zidurile interioare ale bastionului vorbesc foarte clar despre starea de degradare a monumentului, iar pentru că umezeala şi infiltraţiile de apă sunt principalele cauze care au dus la deteriorarea acestuia, sunt necesare lucrări ample la acoperiş şi la jgheaburile care conduc apa de pe acesta", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.
În 2003, Biserica Evanghelică a cerut Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor retrocedarea imobilului. În fiecare an, ANRP a cerut tot alte acte la dosar, astfel că procedurile nu s-au încheiat nici astăzi. Biserica ar avea bani pentru lucrări de urgenţă dar nu şi pentru o restaurare integrală, aşa că se gândeşte la un parteneriat cu Consiliul Judeţean.
"După ce se investesc aceşti bani, trebuie şi întreţinută această clădire. Noi nu vrem să avem nici profit, dar nici pierdere. Deci, trebuie găsită o soluţie prin care managementul şi ce se doreşte a se face din punct de vedere muzeal, muzeografic, trebuie să vină din partea Consiliului Judeţean", Richard Sterner - director imobile Biserica Evanghelică C.A., Parohia Braşov.
"Am discutat cu ei cele două forme, ori închiriere pe o sumă modică, pentru că acolo trebuie alocaţi bani foarte mulţi pentru renovare, să rămână în administrarea Muzeului de Istorie Braşov. Şi mai există posibilitatea să ni-l dea în administrare gratuită pe o perioadă nedeterminată, sau pe o perioadă de 20 de ani", Adrian Gabor - vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Consiliul Judeţean nu poate investit în restaurarea completă a unui monument pe care urmează să îl piardă, iar Biserica Evanghelică nu poate plăti lucrări la un imobil care încă nu îi aparţine, aşa că situaţia monumentului este în continuare incertă, cu riscuri mari. Bastionului Ţesătorilor datează din secolul al XV-lea. A fost sediu de lucru al breslaşilor ţesători din Braşovul vechi, dar şi punct de apărare al Cetăţii. În timp, construcţia a ajuns să fie unul dintre reperele turistice ale Braşovului.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan