Compania Tetkron se află în acest moment într-un blocaj financiar, iar cei care au de suferit sunt braşovenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.
"Nu se poate aşa ceva. Îi dăm în judecată, mergem cu 100 de oameni, eu am opt asociaţii dacă îi iau pe fiecare mergem la primărie", spune un braşovean.
"Sperăm să fie bine, să se încălzească timpul şi numai prin decembrie aşa să vină frigul", spune alt braşovean.
Luna trecută, la dispoziţia unui executor judecătoresc, conturile Tetkron au fost blocate pentru neplata datoriei către producătorul de agent termic, Bepco.
"Am primit o înştiinţare de la biroul executorului judecătoresc prin care s-a declanşat urmărirea silită împotriva S.C. Tetkron pentru neplata sumelor de 9.076.000 de lei", spune Liviu Mosora - directorul tehnic al Tetkron.
Pentru că se apropie sezonul rece şi de pe o zi pe alta trebuie dat drumul la căldură, prefectul judeţului s-a autosesizat şi a convocat astăzi o şedinţă cu reprezentanţii Tetkron, cu membrii Adunării Generale a Acţionarilor şi cu toţi consilierii locali pentru a le cere explicaţii şi soluţii. Aproape două ore consilierii au dat vina unii pe alţii, iar în final au decis să aloce bani bani de la bugetul local pentru a rezolva problema. Dar deocamdată se caută cadrul legal.
"În momentul în care Consiliul Local este solicitat de către executiv se poate aloca majorarea de capital necesară deblocării situaţiei. În momentul de faţă ar fi necesar undeva în jurul sumei de 8,9 milioane de lei. Aceşti bani există, însă trebuie să existe forma legală pe care şi-ar depune semnătura atât consilierii locali, cât şi membrii executivului", a precizat Cătălin Leonte - membru AGA Tetkron.
Prefectul, în schimb, a cerut deblocarea situaţiei şi găsirea unei soluţii ca toate cele 12.500 de apartamente să primească agent termic cât mai curând.
"Vom face o solicitare şi către comitetul local, noi nu putem interveni dacă comitetul local de situaţii de urgenţă nu atenţionează comisia judeţeană. Nu putem interveni la nivelul prefecturii decât în baza unei solicitări asumate de la nivelul municipiului Braşov", spune Mihai Mohaci - prefectul judeţului Braşov.
Situaţia de criză a societăţii Tetkron a apărut după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început anchetarea unor contracte între furnizorul de energie termică Bepco şi compania Consiliului Local, Tetkron, cea care face distribuţia. Astfel că blocajul a început în vara acestui an, iar până acum, membrii consiliului de administraţie Tetkron nu au reuşit să găsească o soluţie legală şi economică pentru a rezolva situaţia. Mâine va avea loc o nouă şedinţă a adunării generale a acţionarilor.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Dan Dascălu