După trei ani de aşteptări finanţarea celor două sisteme de canalizare a fost aprobată iar ministrul mediului Attila Korodi a fost prezent în Covasna pentru a le înmâna contractele semnate.
" Au fost depuse în 2011 proiecte pentru care marea majoritate existau contracte de finanţare dar şi proiecte pentru care nu s-au semnat contrcate de finanţare din anumite motive obiective sau într-o oarecare măsură şi subiective ", spune Korodi Attila - ministrul Mediului.
Primarii din cele două comune recunosc că lipsa canalizării a împiedicat dezvoltarea şi poluarea zonei.
" Ca să vină investitorii ne trebuie canalizare şi apă potabilă în comună. De patru ani ne solicită ", spune Kerestely Csaba - primar comuna Brateş.
" Trebuie să fie ocrotit mediul ca să nu poluăm şi din punctul ăsta de vedere este foarte important că acum avem numai fose septice ", povesteşte Ilkei Francisc - primar comuna Vârghiş.
Localnicii din cele două comune folosesc şi acum toaletele din curte. Doar unii dintre ei şi-au construit fose septice iar costurile pentru golirea lor sunt destul de mari.
" Înseamnă foarte, foarte mult, aşteptăm cam de 10 ani să vină proiectul scesta", spune Ilkei Francisc - primar comuna Vârghiş.
În această situaţie sunt şi alte comune din judeţul Covasna.
" Sunt zeci de şantiere în judeţ pentru că peste 75% sunt sau sunt în curs de finalizare sistem de apă postabilă iar pentru 80% din judeţ aproape pentru canalizare ", afirmă Tamás Sándor - preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.
Reţeaua de canalizare din comuna Vârghiş va avea 12 kilometri iar costurile se ridică la 4,7 miliaone lei. În comuna Brateş proiectul este mult mai mare se va întinde pe 24 de kilometri şi va costa 6,4 milioane lei. 80% din finnaţare este suportată din fondul pentru mediu iar restul de 20% din bugetele celor două localităţi. Termenul de finalizare a lucrărilor este de doi ani.