Paraschiva Maxim lucrează de şapte ani ca femeie de serviciu la Colegiul de Transporturi din Braşov. Are acelaşi salariu din prima zi, adică 900 de lei brut. În mână rămâne în fiecare luna cu doar 350 de lei, pentru că jumătate din veniturile ei se duc pe o rată făcută la Casa de Ajutor Reciproc.
"Am noroc că am copiii plecaţi, am cinci copii dincolo şi mă mai ajută, altfel aş fi inexistentă", spune Paraschiav Maxim, femei de servici la o şcoală din oraş.
Munca femeilor de serviciu nu se rezumă doar la păstrarea igienei în şcoală, ci dau o mână de ajutor oriunde. În plus, pentru că posturile sunt blocate, sunt nevoite să muncească mai mult.
"O colegă de-a noastră a ieşit la pensie şi noi am preluat postul ei, i-am preluat postul, facem fiecare în locul ei, fiecare ne împărţim cu curăţenia cum trebuie sau facem toate în colectiv o curăţenie mai mare", spune Elena Căruţ - femeie de serviciu
Personalul nedidatic este salarizat la cel mai scăzut nivel din întregul sistem de învăţământ. Cea mai gravă problemă este că nu există nicio diferenţă între salariul unei persoane care are o vechime de 10 ani şi una care tomai a intrat în sistem. De altfel sporul de vechime este şi el inclus în salariu. Sindicaliştii au depus petiţii atât la Guvern, cât şi la Ministerul Educaţiei.
"Noi cerem ca regulametul privind sporurile pentru condiţii deosebite de muncă să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern şi colegii nostri să primească aceste sporuri, bineînţeles cei care sunt îndreptăţiţi, pentru că nu toţi vor primi aceste sporuri pt condiţii deosebite", spune Florin Dobrescu - liderul Sindicatului FEN Braşov.
Personalul nedidactic din judeţul Braşov este la limita minimă. Odată cu intorducerea costului strandard per elev s-au făcut reduceri de personal, mai ales la persoanlul auxiliar din învăţământ.
"Noi sperăm ca aceste norme să se modifice în sensul bun, în sensul în care oamenii să fie interesaţi să rămână în sistem, pentru că avem probleme în sensul că pleacă din sistem foarte mulţi şi atunci se vacantează postruri, apar probleme cu angajarea", declară Victor Vijoli - inspector general adjunct, ISJ Braşov.
În judeţul Braşov sunt aproape 1.800 de angajaţi, iar 120 de posturi sunt vacante. La ultima negociere, reprezentanţii Ministerului Muncii au promis că vor scoate sporul de vechime din salariul acestei categorii sociale, astfel ca angajaţii mai vechi să ia salarii mai mari. Asta depinde însă de încasările la buget din primul trimestru al anului viitor.
Reporter: Teodora Nicolae
Operator: Dan Dascălu