CV-ul lui Cornel Amariei este covârşitor pentru orice specialist, cu atât mai mult pentru un tânăr de 22 de ani. Are deja la activ colaborări cu firme ca Apple şi Airbus, mai multe invenţii patentate şi peste 70 de premii internaţionale în domeniul informaticii. Specialiştii Forbes au stat cu ochii pe român şi, în urma unei selecţii din mai mult de o mie de tineri promiţători, au decis că Amariei este cel care merită să fie primul în top, la categoria sa.
"Acum există un top 30 sub 30 european, ce conţine 10 categorii - Industrie, Arte, Entertainment, Tehnologie şi tot aşa. Fiecare din aceste categorii are un lider de grup. Eu am fost onorat să fiu liderul pentru Industrie. Am primit un email, de la un editor senior de la Forbes America, că am fost selectat ca fiind un stand-out member în Top 30 sub 30 Europa. Iniţial n-am înţeles exact ce însemna, dar urmau detaliile pentru shootingul foto din Londra, pentru alte evenimente la care trebuie să ne prezentăm", Cornel Amariei, cercetător.
Proiectul cu care românul i-a convins pe cei de la Forbes este o invenție high-tech cu aplicabilitate în medicină. Denumit generic "Lumen", proiectul folosește tehnologia de scanat 3D și o serie de senzori cu vibrație, ce pot ajuta persoanele cu deficiențe de vedere să "vadă" din nou.
"Se poartă ca o percehe de ochelari, are un senzor, numit un senzor tridimensional şi înţelege caracteristicile spaţiale ale mediului înconjurător. Practic, înţelege distanţa către fiecare obiect. Ştie că aici este o podea, un copac, o maşină şi tot aşa - şi toate aceste informaţii, pe care în normal văzul uman le captează, toate aceste mesaje le ia şi le transpune în mesaje electrice ce merg la creier", Cornel Amariei, cercetător.
Dacă vă sună cunoscut, înseamnă că v-aţi uitat la Star Trek când eraţi tineri. Paralela cu personajul Geordi La Forge este aproape perfecta.
"Am aflat de acel personaj şi am realizat că sunt destul de multe lucruri similare undeva la 2 ani după ce am pornit proiectul, deci destul de recent. Dar chiar eram într-o etapă de design industrial pentru proiect, cum ar trebui să arate şi atunci am văzut acel system. Nu va arăta aşa, pentru că scopul principal al sistemului este să fie non-intrusiv", Cornel Amariei, cercetător.
După ce a terminat liceul a fost admis la Massachusetts Institute of Technology din Statele Unite ale Americii, însă a preferat să studieze în Europa, la Jacobs University din Bremen.
"În România m-am întors din motive personale şi aşa o să şi rămână. Cum am ajuns în Sibiu? Realitatea-i că am fost atras de un anumit proiect al Continental, proiectul e-bike, se rezumă la o bicicletă electrică", Cornel Amariei.
La 22 de ani, are deja un întreg departament în subordine. Apariţia în revista Forbes i-a făcut pe colegii şi pe şefii săi mândri.
"Bineînţeles că suntem fericiţi să avem un angajat ca şi Cornel, pentru care inovaţia e a doua natură. Suntem mândri că lucrează la Continental în Sibiu şi personal, nu pot decât să-mi doresc să văd cât mai mulţi angajaţi ca şi el în companiile din România", Lăcrămioara Dărăban, reprezentant angajator.
Topul 30 under 30 Europa îşi propune să găsească acei tineri cercetători, inventatori şi antreprenori care, în domeniile lor de activitate, au potenţialul de a deveni elitele anilor ce vor urma. Lumen, ochelarii pentru nevăyători inventaţi de român vor fi disponibili pe piaţă în 2017-2018, speră Cornel Amariei.
Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu