SIBIU. Sat terorizat de urs

Data publicării:
SAT URS

Mihaela și Nicolae Poplăcean s-au mutat înapoi în satul natal, după ce au terminat facultatea și au locuit o perioadă la oraș. Și-au cumpărat mai multe oi, și-au construit o casă și trăiesc doar de pe urma animalelor. În ultimele săptămâni, familia petrece nopți albe, după ce un urs și-a făcut un obicei din a se servi cu oi din curtea celor doi.

"Pe aici el a intrat, a rupt, uite, gardurile de pe aici, a intrat prin ăstea", spune Mihaela Plopăceanu.

În momentul în care ursul a intrat în curte, în casă era doar femeia cu cei doi copii și bunica micuților.

"Am ieșit afară amândouă, cu greu le-am liniștit, le-am adunat aici, am făcut niște focuri foarte mari... Am făcut niște focuri foarte mari, pentru că el era undeva aici, pe pârâu, cu siguranță mânca o oaie pe care a dus-o de aici, câinii lătrau în jurul lui... Și-atunci, am așteptat să se facă dimineață", Mihaela Poplăceanu.

Soțul femeii încerca să protejeze animalele care se aflau într-un alt adăpost.

"Din moși-strămoși noi creștem oi aici, pe dealurile ăstea. Dar așa ceva, n-am pățit. Să vină și acasă, și pe la șuri și peste tot. Cu câini, cu... tot se bagă pe tine", Nicolae Poplăcean, proprietarul oilor. 

Nici luminile satului nu îl mai sperie pe urs, care coboară din ce în ce mai aproape de centrul localității.

"Ursul a coborât din pădure și a ajuns în această curte. A atacat mai multe oi care se aflau acolo, în țarc. La doar 200 de metri de această zonă se află școala, unde învață zeci de copii",  Adela Mohanu - reporter Digi24.

Oamenii din sat spun că se tem de atacurile animalului, care devin tot mai dese.

"Azi-dimineață a trebuit să mă duc cu copilul la școală, pentru că ce-a auzit aseară că s-a întâmplat... i-a fost frică să mai meargă. Pentru că ursul a fost la 20 de metri de asfalt", spune un localnic.

Reprezentanții Primăriei au făcut mai multe solicitări către Ministerul Mediului, pentru ca animalul să fie anihilat. Procedurile cer, însă, ca ursul să fie mai întâi ademenit înapoi în pădure. Doar dacă aceste măsuri dau greș, animalul poate fi vânat.

"În perioada aceasta, o să facă acțiuni de îndepărtare a vânatului, adică o să facă niște goane în apropierea satului, ca să îndepărteze spre habitatul natural acest urs, iar când o să înceapă sezonul de vânătoare, este posibilitatea ca acest urs să fie recoltat", spune Flaviu Tomuţa, consilier Agenția pentru Protecția Mediului. 

Fondul de vânătoare din zonă este administrat de un ocol silvic privat, care are o cotă permisă pentru vânarea unui singur urs, anul acesta. Dacă vânătorii anihilează alt animal decât cel care face pagube, este nevoie de o derogare specială din partea Ministerului Mediului. Demersurile ar putea dura, însă, săptămâni în șir, timp în care localnicii continuă să stea, noapte de noapte, cu frica în sân.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri