Salonul Oriental a fost una dintre încăperile preferate ale baronului Samuel von Brukenthal. Poziționat chiar lângă cabinetul său de lucru, salonul a fost decorat după moda vremii, cu tapet din hârtie, pictat manual cu motive chinezești.
"Este ultima clădire din Europa, din câte știu eu, în care s-a păstrat tapetul original pe zid", a spus Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal.
După decenii în care a stat închis, salonul a primit din nou vizitatori. O comisie de restaurare a reevaluat starea încăperii.
"Există aceste foarte multe degradări fizico-chimice, cele mai degradante fiind cele fizice. Da, rupturile, străpungerile tapetului", a spus Dorin Barbu, restaurator.
Încăperea a suferit stricăciuni grave înainte de '90, când autoritățile de la acea vreme au amenajat aici sala tezaurului. Au bătut cuie în tapetul original și au montat mobilier de serie.
În timpul comunismului, aici a fost montată o ușă blindată, direct în rama originală de lemn a salonului. Tot atunci a avut loc și o inundație, care a afectat grav această încăpere. Apa a băltit timp de câteva zile pentru că persoana care avea cheia nu se afla în localitate.
Daunele nu au mai fost niciodată reparate, de atunci. Redeschiderea Salonului Oriental a fost un eveniment organizat în cadrul campaniei "White Palace, Dark Story", prin care reprezentanții Muzeului Brukenthal încearcă să atragă atenția că Palatul are nevoie urgentă de restaurare capitală. Pentru acest lucru, muzeul ar avea nevoie de 50 de milioane de euro.
"Când ai obiecte care valorează, ele singure, prin puterea lor, zeci de milioane de euro, nu știu de ce nu se pot investi milioane de euro, ca să le aperi", a spus Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal.
De la începutul campaniei, peste 5.100 de oameni au semnat petiția lansată de organizatori.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu