Puţini ştiu că Muzeul în Aer Liber din Sibiu are 68 de mori de vânt, cea mai importantă colecție de acest fel, la nivel mondial. Este motivul pentru care, la a 14 lor întâlnire, mulinologii au hotărât să dezbată aici. Și au găsit tehnică populară veche de sute de ani, care i-a impresionat.
Președintele societății de mulinologie, originar din Olanda, spune că nu e greu să te lași condus de pasiunea pentru mori, mai ales că funcţionează fără niciun cost.
"Ca olandez, tot timpul ești atras de lucruri gratis. Iar vântul este gratis. Când eram copil, eram atras de ambarcaţiuni cu pânze - ştiţi, vine vântul, iar barca pleacă şi nu trebuie să faci nimic. Aşa am ajuns la morile de vânt, apoi am devenit morar eu însumi", spune Willem van Bergen, președinte Societatea de Mulinologie.
Chiar dacă, în România, mulinologia pare studiul unei limbi moarte, cercetătorii spun că încă putem să ne punem și noi morile în valoare.
"Acesta este un exemplu frumos de moară tradiţională cu manej. Nu am mai văzut aşa ceva în nicio altă ţară. Iar acum sunt foarte mândru să o văd", spune Tarcis van Berge, mulinolog.
La Sibiu au venit 100 de cercetători, din 23 de țări, din vestul Europei, dar și din Belarus, Ucraina, Turcia și Iran. Toţi încearcă să revitalizeze un domeniu pe cale de dispariţie.
"Probleme apar nu doar din cauza părţii economice, adică a rentabilităţii, ci şi pur şi simplu, din faptul că sunt ţări în care apa devine o problemă, prin construcţia barajelor, prin faptul că mulţi morari îmbătrânesc şi, în unele cazuri, nu are cine să continue meşteşugul, cum e cazul şi la noi", a spus Florin Streza, organizator.
Precendentul congres de mulinologie s-a desfășurat în anul 2011, în Danemarca. În România, cercetătorii vor vizita, în zilele următoare, mai multe sate din Transilvania, Maramureș, Crișana și Banat, în care speră să găsească cât mai multe mori.
Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu