De la începutul acestei săptămâni, peste 20 de artiști din țară și din străinătate pictează zidurile exterioare a șapte școli din Sibiu. Locatarii din cartiere trec zilnic să vadă cum arată pereții, care se transformă de la o oră la alta.
"Uite, a mai apărut un picior, a mai apărut un cap, a mai apărut... Nu știu, deci chiar nu știu ce reprezintă, dar probabil o să fie ceva interesant", spune un localnic.
Cei mai încântați sunt, însă, elevii.
"Pe mine, unul, mă face să mă simt mult mai bine decât să văd un zid normal, un zid fără nimic pe el", spune un elev.
"Mi se pare o idee foarte ingenioasă, deoarece copiii pot să se inspire foarte mult din asta și o să-și găsească o latură mai creativă", spune un alt elev.
Zidurile sunt transformate în cadrul festivalului Street Art, aflat la prima ediție în Sibiu și derulat cu aprobarea Primăriei. Artiști celebri din țară și străinătate au răspuns acestei provocări.
"Eu sunt chiar foarte fericit că am putut să lucrez chiar într-o comunitate, copiii au fost foarte încântați. Ba chiar unul mi-a spus că va veni cu drag la școală și lucrurile astea contează pentru noi", a spus artistul cunoscut drept Pisica Pătrată.
Un zid, cu ferestre cu gratii, a fost transformat într-o bibliotecă imaginară, de un artist din Florența, care are lucrări pe fațadele unor clădiri din New Orleans, până în Japonia.
"Pictez o piramidă din cărți, cu două personaje care înceracă să se cațere, ca să prindă cheia, să găsească o soluție să ajungă în vârful acestei piramide", spune artistul cunoscut ca Zed 1.
Organizatorii spun că nu le-a fost deloc greu să-i convingă pe artiști să participe la acest proiect.
"Când le-am spus că sunt cele mai urâte, sunt școli de cartier, sunt gri, sunt urâte, sunt pereții... arată rău... Cu atât mai mult! Hai s-o facem! Și au venit toți", spune Florina Vlad, organizatorul festivalului.
Festivalul Street Art se încheie duminică, cu un tur pe biciclete al tuturor lucrărilor realizate de graficieni la Sibiu.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu