Trei lei pe noapte este taxa pe care oamenii străzii din Sibiu spun că trebuie să o achite, dacă vor un acoperiș deasupra capului. În ianuarie, pentru că temperaturile au fost scăzute, conducerea azilului a renunţat la taxă. Nemulţumirile, însă, au rămas.
"Am plătit o taxă de 3 lei până în 31 decembrie 2014, fără a ni se elibera chitanţe fiscale. Când am cerut chitanţă fiscală, o zis asistenta socială: "Du-te la hotel dacă nu-ţi convine aici", spune un nevoiaş.
Nevoiașii au refuzat să intre, miercuri seara, în adăpost și au protestat în fața instituției.
"La 6 dimineaţa ne trezeşte şi umblăm ca nişte animale pe stradă. Şi mai sunt bătrâni care mâncă din gunoaie şi se bucură de mâncarea asta care ne dă. O mâncare proastă", spune un alt om al străzii.
Responsabilii azilului de noapte au chemat în ajutor Poliţia Locală.
Singurul azil de noapte din Sibiu funcţionează într-un spaţiu pus la dispoziţie gratuit de Primărie. Instituţia este administrată de o fundaţie şi primea, până anul trecut, fonduri de la Ministerul Muncii. Conducerea azilului spune că a rămas fără această finanţare, aşa că singurele surse de venit sunt donaţiile şi banii nevoiaşilor.
"Noi avem regulamentul, au dreptul la 45 de nopţi gratis şi după aceea plătesc 3 lei pe noapte. Nemaifiind bani, cred că închidem, pentru că nu mai avem niciun ban, nici de la subvenţie, nici de la parteneriatul ce aveam înainte", spune Ioan Miu, director azil.
Azilul de noapte din Sibiu are 40 de locuri şi se deschide în fiecare seară, la ora 19:00. Este solicitat mai ales în perioada de iarnă, când este ocupat la capacitate maximă.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu