Lucrătorii de la staţia de epurare curăţă filtrele cel puţin din oră în oră. Când au loc precipitaţii abundente, unele străzi se inundă, din cauza canalizării înfundate, care nu mai poate prelua căderile de apă. Angajaţii sunt nevoiţi să desfunde frecvent staţiile de pompare.
"Și cabluri, și de la jaluzele, deci tot ce se poate arunca, se aruncă în canal", spune un muncitor.
Aproape nimic nu-i mai surprinde pe angajaţii furnizorului local de apă, care spun că au găsit în canale obiecte de neimaginat.
"O jumătate de oaie, purcei, copite, capete de vită, plăpumi, carcase de televizor, anvelope... Astăzi, așa o carcasă de aer condiționat", spune Mircea Niculescu - directorul Apa-Canal Sibiu.
Societatea a accesat fonduri europene în valoare totală de 30 demilioane de euro, la care se adaugă contribuţia proprie de 10 milioane de euro, pentru reţeaua nouă de canalizare şi o staţie de epurare conformă cu normativele Uniunii Europene. Stația a fost inaugurată acum câteva luni. Reprezenţantii Apa-Canal spun, însă, că dau şi 10.000 de euro pe lună ca să repare pompele şi filtrele stricate din cauza obiectelor aruncate de sibieni.
"Costurile sunt enorme, pentru că utilajele nu sunt românești, nu găsim furnizori de piese așa cum ar trebui și atunci costurile sunt foarte ridicate", spune Laurenţiu Tudorică - şeful staţiei de epurare.
Deși în alte țări europene se dau amenzi pentru cei care lasă deșeuri în canalizare, acest lucru nu se întâmplă și în România. Practic, oricine poate să ridice un capac de canal ca acesta și să arunce înăuntru gunoaie, fără ca autoritățile să-l poată pedepsi.
Distribuitorul de apă a început o campanie de educare a utilizatorilor. Sibienii vor primi în poştă, odată cu facturile, şi pliante cu mesajul "Canalizarea nu e ghena de gunoi". De la 1 iulie, apa se scumpeşte, în Sibiu, cu 10%, iar canalizarea, cu 15%. Unul dintre motivele scumpirii este chiar creşterea costurilor de întreţinere.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu