Autorităţile vor să verifice, pe parcursul acestei săptămâni, toate cele 50 de sisteme de alarmare a populaţiei. 32 dintre acestea sunt sirene electrice, de tip vechi, controlate prin circuit telefonic. 18 dintre sirenele instalate în municipiu sunt de tip nou, cu comandă electronică şi pot trasmite inclusiv mesajele verbale ale autorităţilor.
"Dar sunt obişnuită, de atâta timp de când este pe bloc", spune o localnică.
Studiile legate de cât de uşor se aud în oraş sirenele au scos la iveală faptul că Braşovul mai are nevoie de 17 dispozitive de alarmare a populaţiei. În acest an, de la bugetul local sunt alocaţi bani pentru cumpărarea a doar patru asemenea dispozitive.
Cele mai multe sirene sunt necesare în Zona Stupini. Tot în această săptămână, autorităţile verifică şi starea celor 142 de adăposturi antiaeriene şi posibilitatea ca ele să poată fi eliberate în 24 de ore, la nevoie. De asemeni, autorităţile actualizează şi lista voluntarilor care-i pot ajuta pe cei trei angajaţi al Serviciului local pentru Situaţii de Urgenţă, în caz de nevoie.
"Oricine doreşte de a veni în sprijinul nostru, al Serviciului de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă, poate veni la sediul Primăriei aici, de pe strada Eroilor şi depune un CV", spune Ciprian Bucur, viceprimar Braşov.
În prezent, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Braşov se bazează pe doar 40 de localnici instruiţi să intervină în sprijinul populaţiei.