Se munceşte de zor la Cincu

Data publicării:
CINCU

Exerciţiul a început în iunie şi se încheie în septembrie. În toată această perioadă, 75 de militari americani şi 100 de militari români construiesc, cot la cot, cinci kilometri de drum pentru vehicule militare grele şi 13 clădiri pentru antrenamente de trageri, exerceţii cu explozivi şi depozitarea muniţiei. Efectivele de genişti se schimbă la fiecare 21 de zile, în cele patru luni ale aplicaţiei.

„Am putut să vedem lucrând împreună militarii genişti români şi americani. Este o activitate practică ce ne oferă posibilitatea să învăţăm unii de la ceilalţi", a precizat gen. lt. Nicolae Ciucă, şef Statul Major General

Geniştii au de dizlocat aproape 350.000 de metri cubi de pământ. Iar pentru acest lucru folosesc 65 de utilaje aduse din Statele Unite şi 45 din dotarea Armatei Române. Printre acestea este şi un pod de asalt.

„Podul de asalt poate fi dus în teren pe un şasiu de tanc. Poate fi folosit la văi cu deschiderea maximă de 18 metri, suportă o sarcină de 50 de tone şi se desfăşoară în trei minute şi jumătate", relatează Claudiu Loghin, reporter Digi24 Braşov.

Este folosit în special la asigurarea trecerii utilajelor grele peste zone extrem de accidentate. Costurile totale ale exerciţiului, de aproximativ două milioane de euro, sunt suportate de Guvernul american.

"Am mai fost aici acum aproape doi ani şi e un progres uimitor să văd azi îmbunătăţirile făcute, capacitatea şi calitatea instrucţiei de care forţele române, americane şi aliate pot avea parte aici", spune gen. lt. Ben Hodges, comandant US Army Europe.

În tabăra geniştilor americani, drapelul este arborat în bernă. E modul în care militarii Gărzii Naţionale îşi exprimă solidaritatea faţă de victimele atacului de acum câteva zile, de la centrul de recrutare din Chattanooga, Tennessee.

"Recent, cinci soldaţi americani din statul Tennessee au fost ucişi, iar steagul e în bernă pentru cinci zile, în onoarea lor", spune serg. Nicole Smart, Garda Naţională Tennessee

Poligonul Cincu are o suprafaţă de 104 kilometri pătraţi şi se întinde pe teritoriul judeţelor Braşov şi Sibiu. Recent, a fost conectat prin fibră optică cu două poligoane similare din Germania şi cu unul din Bulgaria, pentru ca NATO să poată coordona în aceste zone exerciţii militare concomitente.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...