Răbdare şi iubire pentru copii! Sunt calităţile care nu trebuie să-i lipsească niciunei mame de profesie. Asta crede Georgeta, care lucrează de 11 ani ca asistent maternal. Este mândră că a îngrijit şapte copii, pe care i-a educat ca şi cum ar fi fost ai ei. Acum, femeia creşte doi copii.
"Nu spun nici că este o meserie grea şi nici uşoară, dar este plăcută. Pentru cine iubeşte copiii chiar cred că este plăcută meseria", spune Georgeta Angheluş.
De mai bine de un an, la Direcţia pentru Protecţia Copilului se caută asistenţi maternali. Pentru că mai nimeni nu se arată interesat de o astfel de muncă, reprezentanţii instituţiei au făcut un apel în presă.
"Dacă în organigramă avem 185, angajaţi sunt 143. N-am putea să angajăm până la 185, dar în afară de cei 3 care vor da examen pe 30 in această lună, am vrea să mai scoatem cel puţin zece posturi la concurs", spune Gheorghe Durna - director DGASPC Braşov
Ca să ajungă asistent maternal, o persoană trebuie să aibă cazierul curat, să-şi întocmească un dosar de angajare şi să urmeze un curs gratuit oferit de angajator. În plus, trebuie să aibă suficient spaţiu pentru a îngriji doi copii şi disponibilitate 24 de ore din 24.
Părinţii de profesie pot avea, însă, întâietate la adopţia copilului pe care îl au în plasament, dacă integrarea sa în familie se dovedeşte a fi imposibillă, prin hotărârea unei instanţe de judecată. Cele mai multe femei care ar vrea să devină asistente maternale, se tem că se vor ataşa prea mult de copii. Altele spun că munca este grea.
Un asistent maternal primeşte un salariu de aproape 1000 de lei pe lună. La acesta se adaugă şi alocaţiile copiilor şi sprijin financiar pentru haine şi rechizite, în cazul în care copiii sunt la şcoală.