Hotărârea de Consiliul Local prin care s-a decis concesionare păşunii din localitatea Boholţ a fost luată la sfârşitul anului 2012. Semnarea contractului între Primăria comunei Beclean şi firma privată a avut loc două luni mai târziu. Suma pentru redevenţă a fost stabilită la 400 de lei pe an pentru întreaga suprafaţă de 145 de hectare. Localnicii sunt revoltaţi de decizia autorităţilor locale.
"Anul trecut ne-am chinuit, anul acesta la fel, trebuie să le scoatem, pe margines pădurii, aici au băgat nişte oi ", a spus un localnic.
După tranzacţie, firma concesionară a început să taie copacii, stejari, cireşi şi arini, unii arbori fiind vechi de sute de ani şi incluşi într-un sit Natura 2000.
"Firma concesionară s-a mişcat foarte repede, a tăiat, a transportat şi a deteriorat păşunea într-un mod îngrijorător. În condiţiile în care vorbim de o păşune care în acel moment era într-un program de agromediu. Nu vorbesc de banii pe care îi generează acest program ci de reglementările pe care aceasta le aduce şi vorbim de sit Natura 2000, Valea Hartibaciului", susţine Daniela Graură, membru Asociaţia Boholţ 700.
Pe lângă masa lemnoasă obţinută, firma urma să beneficieze anual de subvenţie care însuma 38.000 de euro. APIA însă a blocat plăţile pentru că localnicii au cerut ajutorul Prefecturii ca să oprească acţiunile companiei, iar acum s-a ajuns în instanţă.
"S-a constituit prin ordin de prefect în perioada imediat următoare o comisie de control ce s-a deplasat la faţa locului, undeva în primăvara anului 2013, constatându-se, bineînţeles anumite nereguli: prezenţa unor utilaje, defrişări, dezrădăcinări", a declarat Romer Ambrus Sandor Mihaly, Prefectul judeţului Braşov.
Viceprimarul comunei recunoşte neregulile petrecute pe păşune.
"Nu aveau voie să taie aceşti copaci pentru că ei nu încurcau starea păşunii. Ei au şi defrişat pe două pâraie, acolo au făcut bine, dar în legătură cu stejarii ăia nu trebuiau tăiaţi pentru că erau de peste 100 de ani şi erau necesari pentru umbra animalelor ", a spus Costel Ludu, viceprimarul comunei Beclean.
Instanţa a dat câştig de cauză Prefecturii, însă autorităţile locale, în loc să suspende hotărârea de consiliu, au preferat să facă recurs. Echipa Digi24 a încercat să ia legatura cu firma, dar la adresa unde figurează sediul social proprietarul casei nu auzise de această societate.
Pănă la urmă, reprezentanta firmei concesionare a transmis reporterului Digi24 un mesaj cum că nu doreşte să facă declaraţii despre concesiune. Localnicii speră că în urma recursului se va face dreptate şi îşi vor recupera păşunea.