Saşii plecaţi cu zeci de ani în urmă din localităţile natale privesc cu nostalgie la locurile unde au copilărit. An de an abia aşteaptă sărbătoarea ca să se reîntâlnească, acasă, cu toţii.
„Eu vin în fiecare an am casa părintească aici. Şi am soţul din Germania şi îi pare foarte rău că nu a putut să vină cu mine că s-ar muta în România", spune o participantă la eveniment.
Sofia Folberth are 93 de ani. A fost nevoită să plece din satul natal de mai bine de 25 de ani, dar revine la Criţ în fiecare vară pentru a pe povesti turiştilor despre frumuseţile şi tradiţiile locului.
„Sunt turişti mulţi aici şi nu mai are cine să conducă turiştii şi să vină cineva aici şi dacă am cunoscut istoria, de aia viu. Sunt ghid aici. Anul trecut am avut vreo 900 şi ceva de persoane", spune Sofia Folberth, localnică.
Pe lângă dansuri şi muzică de fanafară, la festival bucătarii au pregătit purcei la proţap, curcan şi berbecuţ, cartofi ţărăneşti în untură, dar şi alte preparate specifice.
În paralel, pe traseele ce înconjoară vechile sate săseşti a fost organizat şi unul dintre cele mai mari concursuri de ciclism din zonă. La eveniment au participat peste 290 de sportivi.
„Traseul e neaşteptat de frumos nu mă aşteptam cu toate că refieful e cam plat. Nu mă aşteptam să fie aşa de bine construit, are flow", spune Robert Doboy, câştigătorul turului ciclist.
Manifestările din săptămâna "Ţării Ovăzului" sunt susţinute de autorităţile române şi germane, iar colaborarea se bucură de succes din ce în ce mai mare în fiecare an. Dacă anul trecut la festival au participat 700 de oameni, anul acest numărul lor s-a dublat.
„Promovăm în Germania toate bisericile fortificate, de fapt toate zonele culturale ale României din care zona Haferlandului este cea mai frumoasă", spune Bernd Fabritius, membru al Parlamentului German.
Săptămâna „Ţării Ovăzului" se sărbătoreşte în localităţile Criţ, Viscri, Roadeş, Meşendorf, Fişer şi Saschiz.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Sandu