Retrospectivă: An greu pentru sportul braşovean 

Data publicării:
edi grosu

FC Braşov a retrogradat în eşalonul secund la capătul unui campionat dezastros cu foarte multe probleme de management, datorii neplătite şi prestaţii pe teren foarte slabe. Vjekoslav Lokica va fi un nume de tristă amintire pentru fanii stegarilor după ce antrenorul croat, alături de câţiva străini de o valoare îndoilnică, a deschis larg drumul către eşelonul doi. Chiar dacă au trăit cu sufletul la gură până în minutele de final al sezonului, fanii galben-negrilor au mai bifat un moment extrem de controversat în remiza albă cu Gaz Metan Mediaş, intrată între timp şi în vizorul DNA-ului. Nici turul de campionat jucat în Liga a doua nu a înseninat mai mult frunţile microbiştilor, braşovenii alternând prestaţiile şi astfel au încheiat anul în afara podiumului dar în locurile de play-off. Anul 2016 este unul de cumpănă pentru sportul rege sub Tâmpa, cu o ratare a promovării aruncând în necunoscut viitorul clubului stegar.

O altă dezamăgire în 2015 a fost reprezentată de formaţia de hochei Corona Braşov. Cu o echipă plină de nume importante în hocheiul mondial chiar, să nu mai vorbim de cel local, Corona a ratat titlul după o semifinală cu cântec pierdută în meci decisiv contra celor de la Dunărea Galaţi. În Liga Mol, "lupii" nu au avut prea multe şanse după ce au dat în semifinale de Miskoc, formaţie ce avea să îşi adjudece şi titlul în sezonul trecut. Noul sezon a început cu o strategie riscantă, formaţia braşoveană bazându-se în exclusivitate pe jucători autohtoni. Poticnelile din cadrul managementului, deciziile bizare ale Federaţiei Române de Hochei şi prestaţiile slabe pe gheaţă au dus la finalul anului la o situaţie grea pentru hocheiul braşovean. Spectatorii au părăsit patinoarul, formaţia îşi dispută meciurile din campionat şi Liga Mol de multe ori la aceeaşi dată iar lipsa de organizare se vede în aspectul logistic în contextul în care bugetul este la cel mai înalt nivel. De lăudat prestaţiilor juniorilor care după ani de muncă arată că hocheiul braşovean are potenţial iar cei mai promiţători tineri au debutat la vârste fragede în Liga Naţională şi Liga Mol.

Handbalul a regresat şi el în 2015 la nivelul senioarelor. Deşi echipa mare a Coronei Braşov a obţinut medaliile de bronz în întrecerea internă. După ce a învins în finala mică HCM Roman, toamna a adus multe probleme sub Tâmpa. Jocul nu s-a ridicat la nivelul aşteptat iar plecarea, în vară, a Micăi Brădeanu se vede din plin în angrenajul echipei. Dacă lupta cu HCM Baia Mare şi noua campioana CSM Bucureşti este inegală la nivelul bugetelor, locul 5 la finalul lui 2015 este unul îngrijorător, elevele lui Burcea şi Berbece pierzând deja 5 meciuri în actuala ediţie de campionat. 2016 aduce o dublă foarte grea cu Romanul în Cupa EHF şi un retur de foc în campionat. Nota pozitivă este dată şi la handbal de sectorul juvenil. Fetele crescute în centrul de copii şi juniori au făcut pasul spre echipa mare după prestaţii foarte bune în loturile naţionale iar nume precum Sorina Târcă, Ana Maria Berbece, Daria Bucur sau Daciana Hosu dau speranţa unul handbal braşovean puternic, în viitor.

Surpriza plăcută la nivelul jocurilor de echipă a fost Olimpia CSU Braşov. Trupa antrenată de Dan Calancea a încheiat sezonul 2014-2015 pe locul 5, ceea ce reprezintă cea mai bună performaţă pentru baschetul feminin braşovean. Olimpicele au confirmat şi în noul sezon şi după un tur de campionat impresionant echipa de sub Tâmpa păşeşete în 2016 de pe locul 2 în campionat. Deşi din punct de vedere al bugetului braşovencele nu pot rivaliza cu nume precum Sepsi Sf. Gheorghe, CSU Alba Iulia sau CSM Târgovişte pe parchet grupul creat de Calancea şi Marinkovici visează la o performaţă uriaşă pentru sportul braşovean, un titlu naţional.


Anul 2015 a fost macat şi de rezultate de excepţie în sporturilor individuale. Ciclistul Eduard Grosu a marcat prima evoluţie a unui rutier român într-un mare tur cu prestaţia apreciată din Il Giro 2015. Pentru sportivul celor de la Nippo Vinni Fantini anul 2016 aduce o nouă provocare, aceea de a câştiga o etapă în Il Giro 2016. De asemenea Grosu şi-a acontat şi locul pentru Olimpiada de la Rio din 2016.

Barem pentru Olimpiadă a reuşit şi schiorul Ioan Achiriloaie. Sportivul legitimat la Corona Braşov şi-a îmbunătăţit performaţele şi promite un 2016 cu prestaţii şi mai bune. Patinatoarea de vitază Maihaela Hogaş şi schiorii alpini Mihnea Olteanu Iulia Boier și Mihnea Bocaniciu au obiţut rezultate bune în 2015 şi sunt în lotul României pentru Olimpiada de Tineret de la Lillehamme. De remarcat pentru 2015 şi evoluţiile foarte bune ale biatlonistului Marius Petru Ungureanu şi ale luptătoarei Mădila Caia.

Redactor: Adrian Susanu
www.digi24.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...